Det vokser supermat på norske åkre

Et kålhodes bekjennelser

Hva spiser du egentlig? Salatblader? Ugress? Ris?

Når det at jeg er vegetarianer blir tema, er spørsmål som disse ofte blant de første jeg får. Mange synes det er vanskelig å se for seg at et kosthold uten kjøtt, kan være like variert og spennende som med - noe jeg godt kan forstå. Og samtidig er fryktelig glad i å motbevise. 

Ingen over, ingen ved siden

Vi lever i et land fylt med bønder som forvalter åkre i verdensklasse, i mitt liv har disse tilnærmet heltestatus. Særlig i denne delen av sesongen, når bonden høster en av mine absolutte favorittkategorier: Den suverene kålfamilien.

Kortreist, billig og anvendelig supermat.
La oss starte der.

Ufortjent dårlig rykte

Blomkål, grønnkål, hodekål og brokkoli, fire kilder til et hav av viktige næringsstoffer.
Blomkål, grønnkål, hodekål og brokkoli, fire kilder til et hav av viktige næringsstoffer.

Grønnkål, blomkål, hodekål, sommerkål, kinakål, spisskål, svartkål, brokkoli, savoykål... lista over kålsorter er lang og variert. I Norge er den robuste grønnsaken en tradisjonsbærer, både som matvare og medisin. For mange er den dessverre fortsatt forbundet med det: Traust og smakløs mat som hører fortiden til. Et ufortjent rykte spør du meg, kål er nemlig noe av det mest anvendelige du kan plukke med deg fra fukt- og grøntavdelingen.

Oppskrift:Ovnsstekt blomkål med hakket egg, gressløk og brunet smør

Når jeg ser kålen bli forbigått i stillhet, gjør det nesten litt vondt. Grønnkål er tross alt supermat, og brokkoli en av de mest næringsrike grønnsakene vi har. Begge er blant våre viktigste kilder til det glemte K-vitaminet. Et vitamin som er nødvendig for oppbygging av beinvev, for å forhindre nedbryting av nervevev og for å beskytte blodårene mot forkalkning. 

Mine kålfavoritter!

Ja, brokkoli er faktisk en kål den også!
Ja, brokkoli er faktisk en kål den også!

Mine kålfavoritter er blant annet gratinert rødkål, chips av grønnkål, saus basert på brokkoli, sommerkål som tacolefse, sortkål i wok, burgerbase og pizzabunn av blomkål. Og hvis du rynker på nesa nå, og drømmer om biff i stedet, er du ikke alene.

Da jeg foreslo noen av de nevnte bruksområdene før forrige fellesmiddag med venninnene, var mottakelsen mildt sagt lunken. Er ikke det litt sært, kjipt, smakløst og ikke minst gammeldags? Etter å likevel ha møtt opp med blomkålburgere, endret tonen seg raskt. Forleden fikk jeg faktisk, tro det eller ei, servert ovnsbakt rødkål hos en av kålens største skeptikere.

Oppskrift: Brokkolibiffer med stekte epler, kål og nøttesmør

1-0 til grønnsaksbonden.

Bonden har all grunn til å smile - kålen er på vei opp i lyset igjen!
Bonden har all grunn til å smile - kålen er på vei opp i lyset igjen!