• TV

Den norske jordbærsesongen er i gang for fullt og bæra er på sitt beste i skrivende stund. Vi tok en tur i parken for å finne ut hva folket helst vil ha som tilbehør.

I fjor spiste hver enkelt nordmann i snitt én kilo norske jordbær hver. Det vil si 5000 tonn sammenlagt, ifølge BAMA. Og selv om de belgiske og svenske bærene er gode å ha mens vi venter, slår lite smaken på våre egne når de endelig er i butikk.

- De norske bærene blir modne og spises i løpet av fire til seks hektiske uker, sier Pia Gulbrandsen, kommunikasjonsdirektør i BAMA.

Vi er en jordbærnasjon

Med ny rekord i fjor, har Gulbrandsen tro på en strålende sesong også i år. Hun forteller at målet var 12 millioner kurver, men at været har ført til at de har måttet nedjustere noe. Kommunikasjonsdirektøren frykter likevel ikke for jordbærinntaket:

- Det er ingen tvil om at de fleste norske forbrukere foretrekker norske jordbær.

Tinas oppskrift på jordbær med mascarponekrem
Tinas oppskrift på jordbær med mascarponekrem

Klimafordeler

Den mest kjente sorten her til lands heter Korona, i tillegg har vi blant annet Sonata og Florence. Verdens beste, skal vi tro mannen i gata.

- Det spesielle med norske jordbær og smaken på dem, er sortene vi bruker. Klimaet vårt med varme dager og kjølige lyse sommernetter spiller også inn, forteller informasjonssjef i BAMA, Hanne Linnert.

Jordbær med granité av cantaloupemelon fra Tinas sommer-oppskrifter.
Jordbær med granité av cantaloupemelon fra Tinas sommer-oppskrifter.

Fra fløte til Champagne

Med et snitt på én kilo jordbær per hode, er det tydelig at nordmenn vet å verdsette superbæret. Vanligst som tilbehør er gjerne fløte, melk eller is. Vi var forøvrig nysgjerrige på om mannen i gata hadde andre triks på lur. En forslo blant annet balsamico, et av tipsene også Gulbrandsen sverger til:

- Jordbær med noen dråper god balsamico, eventuelt finstrimlet mint eller pistasj-is er ordentlig godt. Den ultimate sommerdrikken er smoothie med jordbær, appelsinjuice og noen dråper sitron, sier hun.

Oppskrift: Cottage cheese med jordbær, sort pepper og basilikum

 

Prøv Tinas jordbærsalat med Tabasco neste gang!
Prøv Tinas jordbærsalat med Tabasco neste gang!