• TV

Den norske jordbærsesongen er i gang for fullt og bæra er på sitt beste i skrivende stund. Vi tok en tur i parken for å finne ut hva folket helst vil ha som tilbehør.

I fjor spiste hver enkelt nordmann i snitt én kilo norske jordbær hver. Det vil si 5000 tonn sammenlagt, ifølge BAMA. Og selv om de belgiske og svenske bærene er gode å ha mens vi venter, slår lite smaken på våre egne når de endelig er i butikk.

- De norske bærene blir modne og spises i løpet av fire til seks hektiske uker, sier Pia Gulbrandsen, kommunikasjonsdirektør i BAMA.

Vi er en jordbærnasjon

Med ny rekord i fjor, har Gulbrandsen tro på en strålende sesong også i år. Hun forteller at målet var 12 millioner kurver, men at været har ført til at de har måttet nedjustere noe. Kommunikasjonsdirektøren frykter likevel ikke for jordbærinntaket:

- Det er ingen tvil om at de fleste norske forbrukere foretrekker norske jordbær.

Tinas oppskrift på jordbær med mascarponekrem

Klimafordeler

Den mest kjente sorten her til lands heter Korona, i tillegg har vi blant annet Sonata og Florence. Verdens beste, skal vi tro mannen i gata.

- Det spesielle med norske jordbær og smaken på dem, er sortene vi bruker. Klimaet vårt med varme dager og kjølige lyse sommernetter spiller også inn, forteller informasjonssjef i BAMA, Hanne Linnert.

Jordbær med granité av cantaloupemelon fra Tinas sommer-oppskrifter.

Fra fløte til Champagne

Med et snitt på én kilo jordbær per hode, er det tydelig at nordmenn vet å verdsette superbæret. Vanligst som tilbehør er gjerne fløte, melk eller is. Vi var forøvrig nysgjerrige på om mannen i gata hadde andre triks på lur. En forslo blant annet balsamico, et av tipsene også Gulbrandsen sverger til:

- Jordbær med noen dråper god balsamico, eventuelt finstrimlet mint eller pistasj-is er ordentlig godt. Den ultimate sommerdrikken er smoothie med jordbær, appelsinjuice og noen dråper sitron, sier hun.

Oppskrift: Cottage cheese med jordbær, sort pepper og basilikum

 

Prøv Tinas jordbærsalat med Tabasco neste gang!