Har du sett de nye fjellvettreglene?

Foto: Sindre Thoresen Lønnes/DNT

Fjellvettreglene er oppgradert for første gang på over 60 år. De nye reglene gir mer ansvar til den enkelte og flytter fjellvettet fra ryggsekken til hodet.

Nordmenns bruk av fjellet har endret seg stort siden 1950, så mange vil nok mene det var på høy tid at de gamle fjellvettreglene fikk seg en oppdatering. 

- Der det før var kun hytte til hytte-turer som gjaldt, er toppturer blitt allemannseie og noe svært mange bruker ferie og fritid på, sier Berit Kjøll, styreleder i Den Norske Turistforening (DNT) i en pressemelding.

- Flere er ute, og flere både går og kjører brattere.

Les også: Flere tusen deltok på Kom deg ut-dagen

Stadig flere må reddes

Røde Kors Hjelpekorps har hatt en tredobling i antall aksjoner de siste 10 årene, fra 350 aksjoner i 2005 til nærmere 1000 aksjoner i 2015.

- Terskelen for å be om hjelp er blitt lavere.  Samtidig skyldes økningen også at folk er blitt mer ekstreme, de er på utkikk etter mer opplevelse og går i tøffere terreng, sier generalsekretær Åsne Havnelid i Røde Kors.

Les også: Den perfekte nistepakken til skituren

Mer fokus på opplæring 

De nye fjellvettreglene har ifølge DNT fokus på opplæring og refleksjon med tanke på egen og andres sikkerhet.

- Det viktigste vi gjør er å flytte fjellvettet fra ryggsekken til hodet. Med god planlegging og innhenting av kunnskap i forkant, får vi tryggere turer og færre ulykker, sier Havnelid. 

 De nye fjellvettreglene kommer med to nivåer. Første nivå er selve regelen, mens andre nivå gir veiledning og utdypning.  

KIWI skal, gjennom en samarbeidsavtale mellom NorgesGruppen og DNT, bidra til at 100.000 flere nordmenn kommer seg ut på tur innen 2018.