Den norske jordbærsesongen

Hemmeligheten bak norske jordbær

Foto: NTB Scanpix

Hvorfor smaker egentlig norske bær så mye mer enn utenlandske?

Vi har dyrket bæret kommersielt siden 1800-tallet og forguder det fortsatt. I fjor var den norske jordbærsesongen rekordlang, og i snitt spiste hver enkelt nordmann over én kilo norske jordbær hver!

Inkludert de utenlandske jordbærene, ble det solgt nesten 16.000 tonn jordbær i løpet av fjoråret, ifølge BAMA. 5000 tonn av disse er norske bær.

Men hvorfor smaker egentlig norske jordbær bedre enn belgiske?

Smaken av norske bær

- Det som er spesielt med norske jordbær og smaken på dem, er sortene vi bruker. Klimaet vårt med varme dager og kjølige, lyse sommernetter spiller også inn, sier informasjonssjef i BAMA, Hanne Linnert. 

Bærene vi dyrker i Norge er altså spesielt egnet for vårt klima. Den mest kjente sorten heter Korona, de senere årene har flere andre sorter som Sonata og Florence også kommet på markedet.

Jordbærene holder seg bedre hvis du ikke tar for mye på dem

Linnert forklarer at smaken på jordbær er avhengig av både sort og oppvekstsvilkår, om de dyrkes i drivhus eller på friland. I Norge er våre egne, de svenske og de belgiske jordbærene vanligst.

Belgia jobber med saken

Hanne Linnert forteller at de belgiske bærene kommer tidligere enn de norske, og at de dyrker andre sorter enn oss. Disse sortene har lengre holdbarhet enn de norske, men har tradisjonelt sett smakt mindre.

Det foregår imidlertid hyppig utvikling av nye sorter for å få bedre kvalitet og smak, nærmere det vi er vant med fra de norske jordbærene.

- Belgiske bær er blitt mye bedre på smak de senere årene, slår BAMA-informasjonssjefen fast.

KIWI kan nå tilby både skånsk kokk og skånske jordbær.
KIWI kan nå tilby både skånsk kokk og skånske jordbær.
Svenskene redder jordbær-desserten

Den norske sesongen starter rundt Sankthans og varer til ut i august. Hos svenskene er de imidlertid litt tidligere ute, derfor vil KIWI ha svenske jordbær i butikk fra begynnelsen av juni og frem til våre egne åkre er modne.

- Mens vi venter på de norske jordbærene, er vi glade for å kunne tilby kundene våre det «nest beste». Mange vil nok mene at det ikke er så stor forskjell på de svenske og norske jordbærene, sier kommunikasjonssjef Kristine Aakvaag Arvin i KIWI.

Oppbevaring av jordbær

For best mulig smak, anbefaler Linnert å ta godt vare på bærkurven. Jordbær tåler ikke store temperaturforskjeller, man bør også unngå å ta for mye på dem. 

- De bør oppbevares kjølig og tas fram litt før de skal spises, da kommer smaken ordentlig fram.