For mange kostholdsråd

Hvor ble det av matgleden?

Ikke la sprikende kostholdsråd ødelegge gleden over et godt måltid.

De siste årene har problematiseringen av maten tatt helt overhånd, og denne problematiseringen går på bekostning av matgleden. 
Matopplevelse og nytelse har altfor lite fokus når vi tenker på sunt kosthold, men det er verd å merke seg at matglede og sunnhet slettes ikke er motsetninger. 
Matglede er faktisk viktig for helsen.

Nytelse gir overskudd

Det er mange faktorer som påvirker både vår psykiske og fysiske helse.
Sunn mat og regelmessig fysisk aktivitet er to av grunnpilarene, men velvære, glede og nytelse er mist like viktig både for at du skal få overskudd og god helse.
Gode måltider er kanskje ikke selve meningen med livet, men det å spise god og sunn mat, og tillate seg å nyte den, gjør det atskillig lettere og mer verdifullt å leve.

De siste årene har problematiseringen av maten gått på bekostning av matgleden.

Kan trenes opp

I den totale jungelen av motstridende kostholdsråd er det dessverre lettere sagt enn gjort å oppleve nytelse ved matbordet, men heldigvis er det mulig å lokke frem matleden.
Nytelse er faktisk en treningssak enten det gjelder det å nyte et måltid eller helt andre opplevelser, så tren deg på å være i nuet og unngå å alltid ligge et hakk foran.
Smak og lukt på maten du spiser, ha kunnskap om det som spises og drikkes, spis sakte og nyt.

Et tegn på kjærlighet

Nytelse dreier seg imidlertid ikke bare om det å nyte det kulinariske, altså smaken på maten.
Stemningen og det sosiale er vel så viktig, samt det å føle at du tilhører et fellesskap.
Matgleden starter for øvrig lenge før du putter maten i munnen, for matlaging og det å servere et godt måltid er en av de beste muligheten til å uttrykke omtanke, vennskap og til og med kjærlighet.

Test deg selv: Hvilken kostholdstype er du?