Smarte tips om Avokado

Ingen spiser mer avokado enn nordmenn

Foto: Bon Appetit/NTB Scanpix

Visste du at vi i Norge spiser fire ganger så mye avokado som tyskerne? Faktisk er det ingen andre i hele Europa som spiser mer avokado enn oss!

Er avokado i ferd med å bli den nye poteten? Nei, den grønne frukten har nok et stykke igjen dit, men i omsetning er avokadoen nesten dobbelt så stor som røde epler hos KIWI.

I 2016 ble det solgt rundt 40 millioner avokado fra norske butikker. Det betyr at hver nordmann spiser åtte avokadoer hver i året, til sammenligning nøyer for eksempel tyskerne og nederlenderne seg med to hver. Ingen andre land i Europa spiser mer avokado per innbygger enn Norge!

Mer avokado enn brokkoli

- I 2018 solgte KIWI 7,9 millioner avokadoer. Hittil i 2019 ser vi en økning på nesten 15 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, forteller frukt og grønt-sjef Arvid Stærkebye.

Til sammenligning ble det solgt rundt 4,6 millioner stykk brokkoli hos KIWI i fjor.

Han tror mye av årsaken til den økende populariteten ligger i at både kvalitet og tilgjengelighet har blitt mye bedre de siste årene. 

Avokado er perfekt som mellommåltid. En halv med salt og pepper metter lenge!

Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør
Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør
Godt å vite om avokado

- Avokado er jo en super frukt! Både fordi den inneholder masse supersunne fettsyrer og mineraler, men også fordi den er anvendelig og kan brukes til veldig mye, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Kanskje spesielt blant barn er avokadoen veldig populær, og for mange babyer er dette den første introduksjonen de får til fast føde.

Selv er hun veldig glad i knekkebrød med avokado, kalkunskinke og tomat, eller noe så enkelt som en halv avokado med salt og pepper på toppen hvis hun trenger et kjapt og mettede mellommåltid.

Husk at KIWI PLUSS-kunder alltid får 15% bonus på avokado-prisen!

Har du prøvd smoothie med avokado og ingefær?
Har du prøvd smoothie med avokado og ingefær?
Flere avokado-tips fra Tine Sundfør:

  • Avokado passer i alle salater
  • Det er godt som pålegg, for eksempel som et alternativ til fete oster og smør
  • Lag guacamole, som igjen ikke bare trenger å serveres til taco. I tillegg til alle andre meksikanske retter, synes jeg guacamole passer godt til grønnsaker og dipp, eller i andre salater med kylling og skalldyr. Da kan du droppe dressing - guacamole er mye mindre kaloririkt enn Thousand Island eller Creme Fraiche.
  • Til sashimi eller rå Salma-laks passer det med avokado i skiver eller en avokado- og mangosalsa med litt chili og halve cherrytomater
  • Avokado er klassisk tilbehør til skalldyr. Mange har kanskje også spist forretten der du legger reker oppi en halv avokado og topper med litt aioli og sitron?
  • Blant avokado inn i smoothien! Det gir en mer fyldig konsistens. Avokadoen har en så mild og rund smak at den faller i smak hos de fleste – nesten alle barn er glade i avokado.
  • Vil du kutte ned på kjøttet, er avokado en god erstatning for kjøtt i salater. Den bidrar med både smak og metthetsfølelse 

Se alle våre oppskrifter som inneholder avokado her

Hvordan unngå brun avokado?

At avokadoen ikke blir brun hvis du lar steinen bli liggende igjen inni, er en sannhet med modifikasjoner.

- Avokadoen blir brun fordi den reagerer med oksygenet i luften. Det er en oksideringsprosess som gjør avokadoen brun og dette kan bremses ved å hindre oksygentilførsel. Jeg lar steinen ligge igjen fordi den tross alt dekker et ganske stort område som dermed får mindre luft og ikke vil bli brunt, men det lureste er å pakke den godt inn i plastfolie slik at det kommer minst mulig luft til, forklarer Tine Sundfør.

Skal du lage guacamolen litt i forkant, kan du ha i sitron eller lime for at den ikke skal bli brun.

- Avokado smaker uansett best med litt syre, mener jeg. C-vitaminet er et antioksidant som passer på at avokadoen ikke reagerer med oksygenet.