Prøv klippfisk!

Klar for noe annet enn laks?

Blant de mange nyhetene i fiskedisken hos KIWI, finner du ferdig utvannet klippfisk. Den er perfekt for alle som kanskje ikke er så glad i annen fisk.

– Når KIWI nå øker sortimentet i fiskedisken, så blir det flere som finner noe de liker, konstaterer klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Og hvis nyheten ferdig utvannet klippfisk ikke er det første du tenker på til middag, bør du absolutt lese videre.

Les også: Slik får du barna til å spise mer fisk

Lag bacalao

Klippfisken er nemlig ikke bare en av Norges aller største eksportvarer og en klassiker på middagsbord over store deler av verden. Denne salte fisken er også en fin vri for deg som gjerne vil lage fiskemiddag, men sliter med responsen rundt bordet. Hvis gjengen ikke elsker fisk, kan du prøve å friste med en vri de kanskje ikke har smakt før: Bacalao!

Oppskrift: Slik lager du bacalao

Klippfisk er hovedingrediensen i den spanske delikatessen bacalao – men deler gryta med masse andre gode smaker.

– Det er ikke alle som er så glade i dampet fisk til middag. Klippfisken er torskefisk som er tilsatt mye salt, og deretter tørket innendørs. Med ferdig utvannet klippfisk sparer du noen timer i forberedelsesfasen, og kan gå rett i gang. Med tomatbasert saus og mye løk, får du helt andre smaker enn mange forbinder med fiskemiddag, forteller Sundfør.

Les også: Fem grunner til at fisk er digg til middag

Hvor kom klippfisken fra?

Selv om Norge nå er i verdenstoppen som klippfisk-produsent, er det spanjolene som tar æren for oppfinnelsen. De spanske fiskerne var på fiske langt hjemmefra, og allerede på 1500-tallet forsøkte de ulike løsninger for å langtidslagre fisken uten å miste smak og næringsstoffer. Slik ble klippfisken et begrep.

Det spanske ordet for torsk er «bacallao» – og dermed røpes også opphavet til denne gryteretten med klippfisk, poteter, løk og tomater.

– Det er jo en nesten unorsk måte å lage fisk på, og en fin inngang til sunne fiskeretter for de som ikke er så glade i smaken av dampet fisk. Det er mange som ikke liker fisk, men som synes bacalao er fantastisk, avslører Tine Sundfør. 

Flere oppskrifter med klippfisk: