Slik får du barna til å elske fjelltur

Oppoverbakke ingen hindring

Fjellet har aldri vært mer populært enn nå. Men hvordan får du hele familien til å kose seg i oppoverbakke?

–Ingenting er mer trendy enn norske fjell, konkluderte DNT før årets påske.

 I fjor kunne Turistforeningen bokføre 412.000 overnattingsdøgn. Det er ny rekord. DNTs forklaring: Norske fjell tilbyr alt fra det enkle, nære til det utfordrende spektakulære, og tiltrekker både de fjellvante og de som trenger litt innføring og guiding.

 Les også: Visste du at Fjellvettreglene er endret? Her er de nye! 

 1.Ikke gå for langt

 For folk i den siste kategorien er det lurest å starte i det små, med korte turer i nærmiljøet, sier kommunikasjonsrådgiver Mari Stephansen i DNT.

 –Kjenn på formen til alle i familien og finn ut hva slags turtype som passer dere best. Å vite at utstyr som sko og sekk sitter godt og ikke lager gnagsår, er greit å sjekke før man legger ut på langtur, sier hun.

 Les også: 52 sommerturer du MÅ prøve i løpet av livet

 2.Lek og spis ofte

 Elisabeth Lau-Henriksen og datteren Dina (9) har tilbragt over 360 utenetter sammen, og vet hva som skal til for å få en vellykket tur. Det viktigste er å gå en tur alle er motivert til. Og når dere først er i gang, er det viktig å ha det gøy.

 –Vi leker at vi er steinaldermennesker, at vi er Ronja Røverdatter og Birk på vei til Bjørnehulen. Og er vi på farta pleier vi å stanse hver time for å spise. Det er en bra måte å holde humøret oppe.

 De har med ferdigbakte energibarer og en pose med snacks. Vel fremme koker de ofte opp gryteretter de har lagd på forhånd, tørket over lang tid på lav varme i ovnen og pakket inn i porsjonspakker.

 Oppskrift: Slik lager du frøbar med mørk sjokolade og rosiner

 3.Ta med fiskestang og taco

 - Dina er glad i taco, og med en forhåndslagd gryte med tacokrydder, mais, ris, kjøtt, tomat og annet passende og en pakke tortillas kan vi få tex-mex-smaken langt inne på fjellet. Enda enklere er det å bruke en gryte- eller suppepose som basis og spe på med selvtørkede ingredienser, forteller Elisabeth Lau Henriksen. 

 Oppskrift: tacobrød med chili con carne og maiskrem

Til frokost går det i havregrøt med müsli og tørrmelk, ferdiginnpakket i porsjonsposer. Og fisk til lunsj om de har vært heldige. 

- Men fjellørreten er vanskelig å lure. Så den blir en bonus!