Fryse ned matvarer?

Så lenge holder maten i fryseren

Foto: istock

Kjøpte du for mye mat sist du var i butikken? Husk, det meste kan fryses ned!

Helgehandelen er unnagjort. Du lemper handleposene opp på kjøkkenbenken, åpner kjøleskapet – og finner ut at det rett og slett ikke er plass der inne. Hva gjør du? Knipen løses som regel ved at gamle, men fullt holdbare, varer går rett i søpla. Hvert år kaster vi i gjennomsnitt 50 kilo mat i Norge. Det er kanskje enkelt, men hverken verken grønt eller økonomisk.

Les også: Slik sparer du penger på matinnkjøpene

En åpenbar løsning er selvsagt å fryse ned varene. Få oversikt over holdbarheten på maten og bli flink til å datomerke, så sparer du både miljøet og lommeboka! Her er et lite grunnkurs i nedfrysing av varer.

Les også: Nå priser vi ned varer som er i ferd med å gå ut på dato

Slik går du frem:

  • Mat som ikke har vært frosset før, bør ha en innfrysningstemperatur på minus 25 grader. Ved høyere temperaturer kan det dannes iskrystaller, som forringer matens kvalitet. Fisk bør renses, tørkes for overflødig vann og gjøres mest mulig gryteklar. Grønnsaker bør varmebehandles – eller forvelles – før du fryser dem ned. Her kan du lese mer om hvordan du forveller.
  • Maten pakker du i luft- og lukttett emballasje som ikke setter smak. Pakk i små porsjoner, og la pakningene være så flate som mulig. Husk å merke dem med dato! Når maten er lagt i fryseren, skrur du temperaturen tilbake til 18 minusgrader, som er optimal frysetemperatur. Det er temperaturen i butikkens frysedisker, og du kan dermed være sikker på at den nedfryste maten holder seg så lenge som oppgitt.
  • Opptining bør foregå langsomt i kjøleskap. Har du hastverk kan du legge kjøttet i en plastpose i kaldt vann eller bruke mikrobølgeovn. Retter som er laget av opptint kjøtt kan fryses ned etter tilberedning. Grønnsaker trenger ikke opptining, siden du allerede har forvellet dem. De kan legges rett i gryta.
  • Holdbarheten på nedfryst mat er avhengig av hvor fersk den var ved nedfrysing, om temperaturen har vært stabil og om innpakkingen er tett. Som tommelfingerregel har mat med mye fett kortere holdbarhet, siden fett er det første som harskner.

Om du har fulgt instruksene over, har mat følgende holdbarhet på 18 minusgrader:

Hvor lenge holder pølser i fryseren?Kjøtt

  • Svinekjøtt magert: 6 måneder
  • Svinekjøtt med fett: 3 måneder
  • Storfekjøtt: 10-12 måneder
  • Kalvekjøtt 6 måneder
  • Lammekjøtt 10-12 måneder
  • Reinsdyrkjøtt over 12 måneder
  • Saltet kjøtt med mye fett 2 måneder
  • Kylling 4 måneder
  • Kalkun 1-2 år
  • Kyllingkjøttdeig 2 måneder
  • Medisterdeig 3 måneder
  • Kjøttdeig/ karbonadedeig 4 måneder
  • Pølser 3 måneder
  • Spekemat 6 måneder
  • Innmat 3 måneder

MERK: Er det snakk om ferdig innfryste varer fra butikken gjelder holdbarhetsdatoen som står på pakken.

Kilde: Matprat.no

Hvor lenge holder laks i fryseren?Fisk:

  • Fet fisk (laks, sardiner, havabbor): 3 måneder
  • Mager fisk (torsk, hyse): 6 måneder
  • Flatfisk: Flyndre, rødspette, sjøtunge: 9 måneder
  • Hummer, krabbe: 6 måneder
  • Reker: 6 måneder

Kilder: Godfisk.no, matportalen.no

Hvor lenge kan bær fryses ned?Grønnsaker og frukt:

  • Bønner 12 måneder
  • Blomkål 8-10 måneder
  • Brokkoli 12 måneder
  • Mais 12 måneder
  • Paprika 6-8 måneder
  • Sopp 3-4 måneder
  • Tomater 12 måneder
  • Bær 12 måneder (kan oppbevares lengre)

Kilde: Matoppskrift.no

Meieriprodukter

  • Melk i kartong 6 måneder
  • Ost 6 måneder
  • Yoghurt 6 måneder

Både melk og ost egner seg best til varmretter etter et opphold i fryseren. Melk smaker ikke like friskt, og konsistensen på osten forringes. Brunost egner seg dårlig til frysing. Muggoster kan fryses, men bør spises kort tid etter tining.

Kilde: Melk.no

Går det an å fryse ned suppe?Ferdige retter:

  • Kjøttretter (magre) 7 måneder
  • Kjøttretter (fete) 4 måneder
  • Supper: 8 måneder
  • Bakverk: 3 måneder

Kilde: Matoppskrift.no