Dårlig kosthold?

Se etter disse utfordringene i matskapet

Pizza, burger og brus er kjent kosemat som med fordel begrenses. Men er du klar over de andre fristelsene du har på kjøkkenet?

Er kjøleskapet ditt fullt av rester fra for store middagsporsjoner, eller bugner matskapet av kjeks og åpne peanøttposer? Da gjør du livet ekstra vanskelig hvis du ønsker å forbedre kostholdet ditt.

Det hjelper nemlig mindre å kjøpe inn masse frukt og grønt hvis du møter usunne fristelser hver gang du åpner et kjøkkenskap.

Les også: Dette kan hjelpe deg med å spise sunnere

Store, skumle pakker

– En av de største endringene i senere tid er at det er veldig mange ting som kommer i store pakker, og da blir det gjerne liggende igjen rester, sier Tine Sundfør, klinisk ernæringsfysiolog og doktorgradsstipendiat ved Oslo Universitetssykehus, Ullevål.

– Det er ille nok med store pakker sjokolade eller potetchips, men det er kanskje enda skumlere med store pakker kjeks. I hodet vårt er de litt sunnere, men det er de jo ikke.

Les også: Slik får du kjæresten din til å spise sunnere

Lag passe mengder med mat

Alle opplever at de får lyst til å småspise en gang iblant. Da er det ekstra farlig å ha usunne rester lett tilgjengelig.

– Det er tingene som du kan ta i hånda der og da som er de største utfordringene, påpeker Tine Sundfør.

– Hvis det blir stående fristende rester fra en middag eller rester av en kake, er det altfor lett å forsyne seg med det du ikke behøver. Så sant det går an – frys det ned, og ta det heller opp igjen til en passende anledning.

Les også: Hvilke kostholdstype er du?

Det du ikke har, kan du ikke spise

Når du har identifisert hva det er i matskapet som ”lurer” deg til å spise usunt, kan det enkleste være å sørge for at disse varene ikke er der i det hele tatt.

Les også: Slik gjør du familiens hverdagsmat sunnere

– Når det gjelder tilgjengelighet, handler det om at dersom du skal spise sunnere, må du nettopp fylle kjøleskapet med mer av den sunne maten, sier markedsdirektør Elisabeth Skjegstad i Opplysningskontoret for frukt og grønt til klikk.no

– Du spiser det du har, så tøm skapene for snokemat.

Fristelser er individuelle

Akkurat hva det er som frister mest av usunne matvarer, varierer fra person til person. Noen er søtmonser, andre blir sugne på noe salt.

– Hver enkelt må spørre seg selv hva som er vanskeligst å stå imot i hverdagen. Da kan man gjøre livet litt enklere for seg selv ved å unngå å ha disse tingene i matskapet, er rådet fra ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Les også: Unngå disse fellene!

Det er lurt å starte i butikken

Når du har blitt kvitt fristelsene, må du passe på å ikke fylle på med nye. Heldigvis er det hjelp å få i matvarebutikken.

– Hos Kiwi har vi over 400 produkter med nøkkelhullmerke, og det gjør det lett å velge de sunne alternativene som du kan fylle matskapet ditt med, sier Harald Bregner, ferskvaresjef i Kiwi.