Hvordan bruke krydderurter

Bruk krydderurter i stedet for salt

Foto: KIWI

Er du også en av dem som ser krydderurtene stå der friske og grønne i butikken, men egentlig ikke vet helt hva du kan bruke dem til? Fortvil ikke, her er vår store urteguide!

At maten vi spiser inneholder for mye salt, er en kjensgjerning. Ifølge Helsedirektoratet får  nordmenn i seg nesten dobbelt så mye av det anbefalte, maksimale inntaket av salt hver dag.

Dagligvarebransjen og matprodusentene er allerede godt i gang med å redusere mengden salt vi får i oss fra ferdigprodukter, og ved å velge nøkkelhullsmerkede matvarer vil du enkelt kunne bedre kostholdet til familien. 

Kutt ut saltet hjemme 

Bruk urter i stedet for salt, sier Tine Sundfør.
Bruk urter i stedet for salt, sier Tine Sundfør.
Men også maten du lager selv kan med noen enkle grep serveres uten tilsatt salt.

- Når du kutter ut salt i maten, bør du imidlertid tilsette noe annet som gir mye smak. Salt er en smaksforsterker vi er blitt godt vant med, så maten blir fort kjedelig uten andre smaker, forteller klinisk ernæringsfysiolog og doktorgradsstipendiat ved Oslo universitetssykehus Ullevål, Tine Sundfør.

Heldigvis finnes det også mange alternativer til salt. I tillegg til smaksforsterkere som pepper, chili, ingefær og hvitløk, kan du bruke både tørkede og ferske krydderurter. Ikke vær redd for å ta med deg en urteplante eller to hvis du står der i grønnsaksavdelingen og kjenner duften fra krydderpottene, men ikke helt vet hva du kan lage med disse.

- Det beste er å bare prøve seg frem med krydderne, men ikke bland for mange av gangen. Hold deg til rene smaker, foreslår Sundfør. 

Her er hennes forslag til hva du kan bruke de forskjellige krydderurtene til:

Basilikum, oregano og timian

Disse krydderurtene er klassisk i retter fra rundt Middelhavet. Passer veldig godt i tomatsauser, grønnsaksretter og pesto. Pesto med basilikum er mest kjent.

- Det er kjempefint å finhakke disse og blande inn i salater, så smaker det også litt mer spennende av salaten. Mange liker ruccola som topping på pizzaen, selv synes jeg basilikumblader er vel så godt!

Koriander 

Brukes mye i Indonesia og Thailand, passer godt i supper og wok, sammen med kokosmelk og ingefær.

- Koriander passer nesten til alt! Lag for eksempel en hjemmelaget salsa med masse hakket koriander i, foreslår Tine Sundfør.

Persille og bladpersille

- Persille har etter min mening fått en ny vår, det er en utrolig anvendelig urt. Passer godt sammen med rotgrønnsaker, supper og lapskaus. Men også sammen med hvit fisk, finhakket og blandet i soyasaus.

TIPS! Du er trenger ikke begrense urtebruken til middagstid – strø for eksempel biter av persille eller basilikum over en brødskive med ost.

Gressløk

Gressløk brukes i mange eggeretter, men man kan også finhakke den og bruke som erstatning for løk i mange retter. Gressløken har en litt mer intens løksmak. Passer også godt i dressinger, kesam og til fisk.

Rosmarin

- Rosmarin sammen med hvitløk er et must til lam!

Det passer også veldig godt til hvitt kjøtt, kylling og kalkun, eller ovnsbakte grønnsaker. Smaken er veldig gjennomtrengende, så krydre med varsomhet.

Dill

- Dill og skalldyr er jo helt fantastisk! Jeg kan spise en hel busk med dill oppå rekesmørbrødet hvis jeg får sjansen, sier Sundfør ivrig.

Du kan enten putte dill rett på toppen av smørbrødet, skalldyrsalat, fiskesuppe eller wok, eller du kan blande hakket dill inn i aioli.

- Vi spiser jo mest skalldyr (og dill) og sommeren, men de smaker jo faktisk best nå om vinteren – vi bør med andre ord spise dill og skalldyr hele året!

Mynte og sitronmelisse

Disse urtene er veldig gode til desserter. Enten som topping på kaker eller finhakkede i for eksempel fruktsalater. Sitronmelisse kan brukes i alt man ønsker en sitronsmak på, for eksempel i salater, drikker, supper og sauser. Mynte er også klassisk i det indiske kjøkken, blandet inn i rømmedressing.

Du kan lese mer om de forskjellige urtene på frukt.no og bama.no