Foto: Niklas Alexander

Alt blir bra med ferske blåskjell og ferskt brød i solen. Sjekk eventyrer og kokk Niklas sitt tips for hvor du finner de aller beste blåskjellene!

Etter en uke med havarert motor og magisk seiling, kastet vi loss i Henningsvær for reparasjoner. Med nytt mannskap om bord og med kjærlighet i hjertet, seilte vi så sørover mot sommeren, i lange kryss over Vestfjorden.

Vi ankret opp i vakre Reinefjorden. Her varmet solen, så det var ingen tid å miste. Det ble premiere for campingbordet i cockpiten, med ferske blåskjell i dill og hvitløkskrem. Stemningen gikk i taket da nybakt solsikkebrød og kaldt øl ble satt på bordet. Det kunne ha vært verre!

En fordel med midnattsolen er at du selv velger hvor mye klokken er. Middag i solen, eller er det kanskje en lunsj?

Hvor skal du plukke blåskjell?

Et stort fint blåskjell bygger sin kropp med alger fra havet, og sitt skjell med mineraler fra fjellet. Derfor bruker jeg å gå dit bekker og vannfall møter havet.

Der løfter jeg på bobletangen, leter mellom og under steiner, skjellene vokser over alt. Velg de store blåskjellene og la de små få vokse videre.

 Vask og rens blåskjellene når du plukker dem, så slipper du sølet på kjøkkenet hjemme.

Når det er mye alger i havet kan blåskjell bli giftige. Så husk å sjekke blåskjell-varselet på nettet før du plukker. Husk at du også får kjøpt blåskjell på butikken, hvis du synes det er litt skummelt å plukke dem selv, eller ikke bor i nærheten av kysten.

Slik tilbereder jeg blåskjell

Jeg begynte med å steke hakket sjalottløk i rapsolje og Kvitseidsmør. Da det ble litt gult i fargen hadde jeg i honning og salt, og senket varmen litt.

Blåskjellene dampet jeg så i en skvett hvitvin sammen med løken. Mot slutten, da skjellene begynte å åpne seg i kjelen, vendte jeg inn fersk purreløk, tørket dill og presset appelsinjuice. Litt grønt på slutten gir alltid en positiv effekt, både for øyet og smaken.

Press gjerne litt appelsin over blåskjellene når de koker. Det balanserer fint både sødme og syrlighet

Så avsluttet jeg med litt fløte og lot det koke i noen minutter. Om du vil kan du ha i en dæsj Crème fraiche. Alt blir bra med ferske blåskjell i solen, så gjør som du føler for.

Solsikkebrød topper måltidet

Solsikkebrødet lagde jeg på en blanding av rugmel og havre med olivenolje og solsikkefrø på toppen.

Først blandet jeg melet og litt salt i en bolle. Så blandet jeg en halv pakke tørrgjær med fingervarmt vann, hadde i melblandingen og knadde til deigen ble jevn og fin. Lot den så stå og heve i cirka en time, og stekte brødet i former på middels høy varme til det luktet himmelsk på kjøkkenet.

Dill setter sommerstemning på det meste, inkludert blåskjell.

Mange måter å tilberede blåskjell

Det finnes mengder med blåskjell langs hele norske kysten. Og kanskje finnes det like mange måter å lage dem på?

Fantasien setter som vanlig ingen grenser, så ta hva du har og eksperimenter deg fram til noe du liker. Gjør middagen til et lite eventyr, og se om det finnes noen gjemte skatter til dine retter.

Det finnes ingen regler for matlaging, og et eventyr krever også en uskreven slutt. Overrask deg selv, og eksperimenter rett og slett.

Alltid tid til en tur ut med surfebrettet.

Da vi gled inn Reinefjorden heiste Karoline flagget, for å signalisere at vi mente alvor.

Da vi ankret opp første natten i fjorden, kom gamle venner på besøk og hilste god morgen.

Se alle Tinas høstoppskrifter

Få inspirasjon til kjapp, sunn og billig høstmat!

Se alle oppskrifter