Hvordan lage billig og bra mat?

Sommermat på sparebudsjett

Foto: iStock

Gjør junidagene både sunne og billige, så har du mer å rutte med i ferien.

Juni er hyggelig og hektisk. Vi baker kaker og lager deilige salater før vi haster avgårde til sommeravslutninger, grillfest hos naboen eller jentekveld på terrassen. De lyse sommerdagene må nytes!

Med litt planlegging og noen smarte grep trenger det ikke å bli så dyrt. 

- Et godt råd er å bruke litt mindre kjøtt og fisk, og mer grønnsaker. Dette er en fin måte å drøye maten på, enten det er hverdagsmiddagen eller selskapsmaten, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Velg norske grønnsaker

Ut over sommeren fylles butikkhyllene opp av gode norske grønnsaker, og det å velge sesongens råvarer er et smart tips hvis du skal tenke på økonomien.

- Den klassiske isbergsalaten er nydelig på denne tiden av året. Tilsett litt gode grønnsaker og lag en spennende dressing. Kanskje har du også noen rester av kylling eller kjøtt fra dagen før som du kan ha i, og vips så har du en deilig salatbolle, sier Sundfør.    

Bruk gryn og belgfrukter

Matblogger på www.altgodt.no og kokebokforfatter Gunda Djupvik har flere gode forslag til den som ønsker å lage rimelig og god sommermat.

- Grønnsaker, gryn og belgfrukter koster relativt lite per kilo. Bruker du mye av dette gjør du hverdagsmiddagene eller festmaten billigere. Jeg blander ofte inn linser eller bulgur i salater, det gjør at salaten blir mer mettende, sier hun og anbefaler at man koker opp belgfrukter og gryn i buljong, gjerne med en skvett eplejuice.

Husk at KIWI PLUSS-kunder sparer 7,5% ekstra på frukt og grønt!

Andre forslag er å lage en pastasalat med kremet dressing, en god potetsalat med syltet rødløk og en god, søtlig vinaigrette, eller gjøre noe spennende ut av sesongens grønnsaker.

- Bakte grønnsaker er alltid en vinner! Bland sammen olje, krydder og salt, og vend grønnsakene i dette før du baker dem i ovnen. Legg bakepapir i formen, så sparer du masse oppvask, er rådet fra Djupvik.

Spar penger med boller og vafler

Enten vi skal på sommeravslutning eller en grillfest er det ofte forventet at vi tar med oss en rett eller en kake. Og her har ernæringsfysiolog Tine Sundfør flere gode tips for den som vil spare litt penger.

- Gjærbakst er billig, og fordelen er at du kan fryse ned halve porsjonen så du har til en annen gang.

Et annet råd er å droppe den vanlige sjokoladekaken, men heller steke opp et fat med vafler. Da kan du bruke opp restene du har i kjøleskapet i røren, forteller hun.

Og uansett hva du skal lage er det én ting som kan være lurt før du begynner.

- Ta en titt i kjøleskapet eller fryseren og se om du kan lage noe godt av de råvarene du har, sier Sundfør.