Sikter mot 50 % lavere forbruk

Halv pris på varer sparer penger og miljø

KIWI setter ned prisene på varer som er i ferd med å gå ut på dato.

Det er lett å la seg friste til å kjøpe litt ekstra. Resultatet er at hver og en av oss i gjennomsnitt kaster nesten 50 kg mat i året. Det ønsker KIWI å gjøre noe med.

Best før, men like bra

- Vi ønsker å hjelpe kundene så de kaster mindre mat, samtidig som vi også vil kaste mindre mat i butikkene, sier butikksjef Vigdis Jensen på KIWI Kobbervikdalen i Drammen.

Derfor innførte KIWI fra 4. januar nedprising av varer med kort holdbarhet, og selger disse varene til halv pris. 

- Mange kunder er ikke klar over at merkingen «Best før» er veiledende og at varene som regel er like gode og fullt spiselige i lang tid etter denne datoen, sier Jensen, men legger til at butikkene ikke vil selge varer som har gått ut på dato.

Egne kjøledisker

Hver kveld går de ansatte gjennom hyllene for å finne varer som snart går ut på dato. Disse varene blir samlet i faste kjøledisker eller hyller som er godt merket, så kundene vet hvor de kan finne de nedprisede varene.

- Vi ønsker at mest mulig av maten vi selger skal komme til nytte, sier Jensen, som også har avtale med en veldedig organisasjon om henting av datovarer.

- Den nye ordningen med nedprising av varer, kombinert med at vi gir bort varer med kort holdbarhet til veldedighet, vil føre til at vi kaster mindre mat, sier Jensen.

En fin ordning

Cathrine Hammer er på handletur med sønnen Leon (2,5 år). Hun synes ordningen med nedprising av varer er et veldig godt tiltak.

- Dette er en kjempeflott ordning! Vi kaster alt for mye mat i dette landet, og jeg synes det er fint med slike tiltak for å få redusert matkastingen, sier Hammer, som tror familien kommer til å benytte seg av ordningen for å spare penger. 

- Det er lurt å være litt bevisst når man handler. Kanskje kan man for eksempel finne ferskvarer som kan fryses ned, sier hun og tar en titt i disken med de nedprisede varene.

Gjør mer

Det er ikke første gangen KIWI tar grep for å få oss til å kaste mindre mat. I fjor lanserte vi småbrød som er 2/3 av vanlig størrelse. Dette gjør at kundene kan kjøpe akkurat det de trenger og ikke behøver å kaste så mye.

Vi har også redusert prisene på en rekke enkeltprodukter, så det ikke skal lønne seg å kjøpe mer enn det du trenger. Mange KIWI-butikker har også en avtale med Kirkens Bymisjon og Frelsesarmeen om at de kan hente mat som snart går ut på dato.