Vintermat som varmer

Sunn og billig vintermat som varmer

Du kan enkelt lage billige og sunne måltider som varmer kroppen i vinterkulda.

I den mørke, kalde årstiden er det deilig å kose seg med å røre i varme gryter på kjøkkenet. For de som har litt mindre tid å bruke på matlaging, er heldigvis mange vinterfavoritter svært enkle å lage.

– Noe som ofte er undervurdert, er gode, kremete eller klare supper, sier Jørn Lie, restauratør og eier av Gamle Raadhus restaurant i Oslo til tidforhygge.no

– Jeg kan ikke tenke meg noe bedre enn å komme inn etter en lang vinterdag ute sammen med ungene, med aking og ski, og så sette seg foran peisen med en god og varm kyllingsuppe.

Suppe er enkelt, billig og raskt

Med en varmende suppe en kald vinterdag øker du også enkelt mengden grønnsaker du spiser. Alt du behøver er grønnsaker og litt kraft eller buljong, og de fleste supper tar mindre enn en halvtime å lage. 

Basisen for alle gode supper er løk som stekes myk før man tilsetter væske. 

– Løk gir utrolig mye og god smak, i tillegg er løken en av de sunneste og billigste grønnsakene vi har. Løken er til og med trukket fram i Helsedirektoratets anbefalinger til hvilke grønnsaker vi bør spise mye av. Løk har veldig mye av en antioksidant som heter quercetin, som ser ut til å være veldig effektiv, sier Tine Sundfør, klinisk ernæringsfysiolog og doktorgradsstipendiat ved Oslo Universitetssykehus, Ullevål.

Uendelig variasjon

Supper kan varieres i det uendelige, enten du vil lage den vegetarisk, med kjøtt eller med fisk. Hvis du har lyst til å prøve noe litt mer eksotisk, kan du enkelt lage thai-inspirerte supper ved å bruke kokosmelk og kanskje litt koriander. Det er også mye sosialt i det å samles rundt en skikkelig suppegryte sammen med familien eller med venner. Hvis du skulle lage for mye, er kald suppe ypperlig å spise til lunsj eller ha med som niste en annen dag.

Stuinger er som skapt for vinteren

Mange gode, norske mattradisjoner har utviklet seg rundt råvarene som var tilgjengelige i den kalde årstiden. Selv om vi i dag kan handle stort sett hva som helst året rundt, er det ingen dum idé å ta til seg noe av lærdommen fra tidligere tider. Stuinger er ofte laget med grønnsaker som gulrot, kålrot, hodekål og løk – alle svært lagringsdyktige råvarer som mange kanskje har liggende i kjøkkenskapet uansett.

Erte- og soppstuinger er også gode og enkle å tilberede, og passer til veldig mange ulike middagsretter.

Skreien erstatter sola

Samtidig som vinteren byr på mange spennende muligheter på kjøkkenet og i matbutikken, er det også viktig å huske på hvilke næringsstoffer det er ekstra viktig å fokusere på i den mørke årstiden. Dette gjelder spesielt vitamin D, som vi ellers gjennom året får mye av gjennom sollys. Heldigvis er det sesong for skrei fra januar til april, og denne torskefisken er en glimrende vitamin D-kilde.

Enda bedre er det hvis du tilbereder skreimølje, som inneholder lever og rogn fra skreien i tillegg til fiskekjøttet. Et slikt måltid gir deg et skikkelig vitamin D-kick, sier instituttleder Magritt Brustad ved Institutt for samfunnsmedisin ved Universitetet i Tromsø til forskning.no . Skreien er også en super kilde for omega-3 og proteiner.

6 varmende, enkle og billige vintermåltider