Helsebringende grønnsak for menn

Ta en tomat!

Foto: istock

Hvis du mener salat er kaninfôr, og i tillegg er mann, bør du lese videre nå.

At frukt og grønnsaker er bra for helsen vår, vet vi. Et daglig inntak kan redusere risikoen for både hjerte- og karsykdom, diabetes type 2, kreft og overvekt. Nå viser forskningen at spesielt én grønnsak kan være ekstra helsebringende for menn. 

Spis mest mulig

- Det viser seg at menn som spiser mye tomater har betydelig lavere risiko for å utvikle prostatakreft enn de som ikke spiser tomater, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

En amerikansk undersøkelse viser nemlig at menn som spiser tomatbaserte matvarer flere ganger i uken har en redusert risiko for å utvikle prostatakreft. Og jo høyere inntaket er, dess bedre er beskyttelsen!

Men det er flere grunner til å spise tomater! En stor studie av 1031 menn fra University of Eastern Finland Kupio, som ble publisert i tidsskriftet Neurology, tyder på at tomater også kan beskytte mot hjerneslag. Studien viste at menn som spiste mye tomat halverte risikoen for hjerneslag og at de med mest lykopen i blodet hadde lavest risiko for hjerneslag.

Du kan lese mer om hvor mye frukt og grønnsaker du bør spise hver dag på nettsidene til Helsenorge.

En fantastisk kilde til antioksidanter

-Vi vet ikke helt sikkert hvilke stoffer i tomater som gir effekten, men mye tyder på at den kraftige antioksidanten lykopen er viktig, sier Tine.

Tomat er, ifølge ernæringsfysiologen, nemlig en fantastisk kilde til en av naturens mest effektive antioksidanter, lykopen.

Lykopen fjerner betennelsesstoffer og frie radikaler fra blodet, som ellers kan bidra til å skrape opp åreveggen slik at kolesterolet lettere avleires.

Kokt er enda bedre enn fersk

Og for deg som er mere glad i tomatsuppe enn salat, er det også gode nyheter. Det viser seg nemlig at kokte tomater gir vel så god beskyttelse som ferske tomater. Dette kan skyldes at varmebehandlingen frigjør enda mer av antioksidanten lykopen.

-Lag gjerne deilige tomatsauser som får putre lenge. Tomatsaus med god olivenolje, urter og hvitløk passer like godt til grønnsakene i en ratatouille som til pasta, pizza, og som base for supper og gryter, anbefaler Tine.

Gode oppskrifter med tomat: