Kjøper du alltid de samme grønnsakene, eller handler du for mye og må kaste mat? Slik planlegger du grønnsakhandelen.
Når du spiser grønnsaker, reduserer du risikoen for hjerte- og karsykdommer og flere typer kreft. Men selv om fordelene med å spise mye grønnsaker er godt kjent, synes ikke alle det er like lett å få i seg nok.
Tenk på nye bruksområder
I en travel hverdag kan det være utfordrende å variere grønnsaksbruken nok til å gjøre råvaren spennende. Det er fort gjort å gå lei av kokte gulrøtter og brokkoli, selv om begge er veldig sunne og gode grønnsaker. Men setter du av bare noen få ekstra minutter før du går i butikken, kan du raskt finne frem til nye og smakfulle måter å bruke både vante og mindre vanlige grønnsaker på.
Kålen fortjener mer
I mange kjøkken er kålen stjerne i jula – som kålrotstappe til pinnekjøtt og som surkål til ribbe. Men det er ingen grunn til å ikke bruke kålen resten av året også, for eksempel i en wok. Kåltyper som grønnkål, rødkål og brokkoli er rike på antioksidanter, som beskytter cellene i kroppen mot frie radikaler. Dette vil igjen være med på å beskytte mot hjerte- og karsykdommer.
Den beste kilden til antioksidanter
– Grønnkål danker ut alle andre grønnsaker når det gjelder innhold av antioksidanter, sier forsker Anne-Berit Wold fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet til forskning.no
– Grønnkål blir bedre på smak etter en frostnatt, og egner seg derfor godt for det norske klimaet.
6 tips før du handler grønnsaker
- Planlegg innkjøpet, ikke kjøp mer enn du vet du vil bruke
- Sjekk jevnlig hvordan det står til i grønnsaksskuffen
- Lær hvilke grønnsaker som holder seg lengst og hvilke du må bruke først
- Finn ut hvor det er best å oppbevare de ulike grønnsakene
- Les oppskrifter og bli inspirert til å prøve noe nytt
- Rydd rom for frosne grønnsaker i fryseren
Les også: Tre grønnsaker på syv dager
Planlegg, så slipper du å kaste grønnsaker i søpla
Ifølge matvett.no kaster nordmenn hvert år over 230 000 tonn mat som kunne ha vært spist. Friske grønnsaker er blant varene som kastes oftest.
– Hvis du planlegger hva du har tenkt å bruke, pluss lærer deg noe om hvor lang holdbarhet ulike grønnsaker har, slipper du å brenne inne med grønnsaker du ikke lenger kan bruke, sier ferskvaresjef i KIWI, Harald Bregner. Det kan være en god idé å ta en jevnlig sjekk av grønnsaksskuffen i kjøleskapet. Den kan fort bli til et «sort hull» med visne gulrøtter og slapp salat hvis du ikke følger med.
Lær hvor ulike grønnsaker bør oppbevares
En annen måte å sørge for at grønnsakene varer lenger, er å lære seg hvor de ulike typene trives best. Mange grønnsaker bør oppbevares i kjøleskap, som brokkoli, blomkål og gulrøtter og paprika. Andre, som agurk, auberginer og squash skal ikke ligge for kjølig. Noen grønnsaker holder seg bemerkelsesverdig lenge i et mørkt kjøkkenskap, som for eksempel løk og gresskar. Løk kan holde i inntil seks måneder hvis de lagres tørt og kjølig. Tommelfingerregelen er at de fleste grønnsaker kan oppbevares i kjøleskap så lenge de ikke skal modnes ytterligere.