Har du kjøpt ferske urter i en av butikkene våre? I så fall er sjansen stor for at Hans Erik Fuglerud både har sådd, dyrket og snakket med planten for å skape optimale vekstforhold.
- Velkommen skal dere være!
Hans Erik Fuglerud tar oss i mot utenfor sine 8000 kvadratmeter med veksthus på Snarum gartneri i Lier. De siste 25 årene har han holdt til her, i hjertet av kommunen som går for å være ”den grønne lungen” mellom Oslo og Drammen. Med jordbæråkre og hester gressende på beite som nærmeste nabo, skjønner man raskt hvorfor bygda har fått tilnavnet.
- Som unggutt fikk jeg være med å bygge veksthus, noe som appellerte til meg. Da jeg var 16 år begynte tanken på å bli gartner å spire for alvor, for å si det sånn, ler Fuglerud.
Ønsket seg en utfordring
Han overtok gården etter foreldrene som hadde drevet tradisjonelt gårdsbruk, men ønsket ikke å gå i deres fotspor. I stedet startet Hans Erik med rapidsalat og agurk, før urtene senere overtok.
- Jeg er mer teknisk interessert av natur, med urter var det flere tekniske og energimessige utfordringer å bryne seg på, sier han.
Kretsløpstankegang og grønn strøm
Som en av landets største leverandører av krydderurter, i et av landets største drivhus, føler Fuglerud stort ansvar for hvordan produksjonen foregår og konsekvensene av den.
- Kretsløpstanken opptar oss hele tiden, samt fokuset på fornybar energi. Vi bruker grønn strøm, resirkulerer alt av næringsstoffer og har tatt i bruk nyttedyr i stedet for plantevernmidler. De siste 25 årene har vi ikke brukt et eneste kjemisk middel og det synes jeg er veldig, veldig fint.
Fuglerud tar oss med gjennom alle leddene i prosessen på gartneriet, fra urtene såes til ferdige planter pakkes i ekser og sendes ut til KIWI. På Snarum dyrkes elleve av de vanligste krydderurtene, mellom fire- og fem millioner enkeltplanter i året. Under omvisningen stopper gartneren ved en rad planter som står litt avsides fra resten og forklarer:
- Dette er en av tingene vi jobber med i veksthuset. Vi eksperimenterer med kompostert matavfall i en blanding av hageavfall og torv. Vi gror oss gradvis fra torva som brukes i dag til et fullverdig kretsløp. Det er et tankekors at nordmenn kaster over 300.000 tonn med spiselig mat hvert år, når vi kan bruke avfallet på en mye mer fornuftig måte.
Kaster minimalt
- Svinnprosenten vår er nesten lik null. Det vi må kaste er rett og slett det lille vi produserer for mye.
Spør du gartneren hvorfor urter er så gøy, kan han ramse opp årsaker et døgn i strekk. Essensen er forøvrig som følger:
- Det starter med frøene, at man må studere dem og finne ut hvor man får tak i de aller beste. Neste element er jorda, det å finne jord med best mulig kvalitet. Det samme gjelder vannet, hvor vi må finne den ultimate næringssammensetningen som gjør at plantene trives. Oppsummerer man alt, har det å produsere urter mange forskjellige elementer i seg. Man får bevege seg innom veldig mange fag og studerer i så måte hele livet.
Urter, alltid!
Hans Erik bor med hele familien ute på gartneriet, sånn har det alltid vært. Om han noen gang tenker på noe annet enn urter?
- Nei, sier han.
Og legger til:
- Urter er det første jeg tenker på om morgenen og det siste om kvelden. Jeg blir ofte sittende å Google til lagt på natt for å finne nye triks. Det opptar meg veldig mye, men nå har jeg begynt å ta meg litt ferie... Eller, på ferie må jeg selvsagt innom å kikke litt på urtene i butikkene underveis.
- Hvor lenge skal du holde på?
Urtene har opptatt meg i så mange år nå, at det sannsynligvis fortsetter sånn så lenge jeg lever. Sønnen min er på vei inn i produksjonen, han skal ta over på sikt. Jeg kommer sikkert til å gå her å rusle og komme med noen råd likevel. Det er en livsstil.
Snakke med urtene gjør Fuglerud også.
- Det er bevist at det har effekt på veksten.
Gartneren smiler lurt.
Nysgjerrig på hvorfor og hva Hans Erik sier til urtene?
Den lange og interessante versjonen får du i videoen øverst i saken, men her hopper vi rett til den korte versjonen for deg som ikke har tre minutter til overs: