KIWIs tiltak i forbindelse med koronaviruset

KIWI følger føringene og rådene som kommer fra helsemyndighetene. For å unngå at mange mennesker samles samtidig, anbefaler vi at man forsøker å unngå de travleste periodene på dagen og at man handler alene, når det er mulig.

Smittevern og trygge butikker er det aller viktigste for oss. I KIWI har vi hatt over 250 millioner kundebesøk siden pandemien startet, og ikke et eneste kjent tilfelle av at kunder har blitt smittet i våre butikker. Det tyder på at våre mange tiltak og rutiner fungerer godt, og at det er trygt å handle i KIWI. Det aller viktigste for oss er at kundene våre skal føle seg trygge når de handler i våre butikker, og våre medarbeidere har gjort en fantastisk innsats for å sørge for nettopp det.

Hold avstand!

Vi minner om å fortsatt ta hensyn til andre kunder og våre medarbeidere, ved å forholde seg til rådene fra helsemyndighetene. Vi ber derfor alle om å holde minimum én meters avstand, og å holde seg hjemme dersom man er forkjølet eller syk. Dersom du må hoste eller nyse, ber vi om at du gjør det i albukroken eller papirlommetørkle. Vi oppfordrer også alle til å betale med kort, om man kan, og til å begrense antall mennesker fra samme husstand som handler sammen.

Vi er alle viktige! Våre medarbeidere har derfor t-skjorter som minner om å holde god avstand.

I alle våre 692 butikker er det pleksiglass mellom medarbeider i kassen og kunder. I tillegg er det plassert pleksiglass nederst på kassebåndet som fungerer som en skillevegg der kunder pakker varer.

Vi har også merker på gulvet i butikkene våre som oppfordrer til å holde god avstand. Der det er mulig skal butikkene våre benytte kassene som står lengst fra hverandre.

Kundeverter

I perioder hvor det kan oppstå mange kunder samtidig i butikken, vil butikkene våre ha en kundevert som regulerer antall kunder inn i butikken og som sørger for at avstand kan overholdes. Helsemyndighetene anbefaler at man holder to meter avstand når det er mulig, men at man alltid holder minst en meter avstand. Når vi har beregnet maks antall kunder per butikk, er det tatt utgangspunkt i at man skal kunne holde to meter avstand. Se gjerne presisering fra Folkehelseinstituttet om en og to meter i bransjestandarder regulert i covid-19-forskriften her.

Munnbind

Vi følger hele tiden de nasjonale og kommunale retningslinjene og anbefalingene, også når det gjelder bruk av munnbind. Hva som er påbudt og anbefalt, er forskjellig fra kommune til kommune. I kassene har vi pleksiglass, som er en ekstra og god beskyttelse.

Bruk av munnbind er på ingen måte ment å erstatte smitteverntiltak som sørger for å opprettholde god avstand. Det viktigste tiltaket for å hindre smitte er fortsatt å holde avstand.

Hygienetiltak i butikkene

Det er viktig med effektive tiltak for å redusere smitten av viruset fra person til person. Våre butikker har strenge rutiner for renhold og hygiene.

KIWI har innført ekstraordinær vask av blant annet håndtak til handlevogner og -kurver, kjøleskap og frysere, bankterminal, panteautomat. Renholdet intensiveres også på bakrommet og på overflater medarbeiderne er i kontakt med.

Vi har håndvask!

Folkehelseinstituttet oppfordrer til god håndvask med såpe og vann, og de aller fleste butikkene har håndvask ved panteautomaten, som både kunder og medarbeidere kan bruke. Alle butikker har hengt opp plakat som minner om at vi har håndvask, samt plakat om smitteforebygging (fra Helsedirektoratet og FHI). Butikkene våre har også satt frem håndsprit ved inngangen, som er et godt alternativ til hyppig håndvask.

Mat og smitte

Det er ut ifra dagens kunnskap om smittsomheten til koronavirus ansett som lite sannsynlig at smitte fra mat og vann kan forekomme. Det er anbefalt at man alltid skyller frukt og grønt før man spiser det. Vi har innført ekstraordinær vask av kontakt- og berøringspunkter i butikk, inkludert skjeer/klyper.

Hjemlevering

Butikkene våre har dessverre ikke kapasitet til å tilby hjemlevering. Våre medarbeidere står på for å fylle butikkene med varer og betjene kundene. Vi ønsker selvfølgelig å bistå våre kunder på best mulig måte, og vi forholder oss fortløpende til de råd og føringer som kommer fra helsemyndighetene. Vår viktigste oppgave er å ha normal drift i butikkene.

Handlehjelp

Vi har introdusert handlehjelpen, som kan være nyttig for dere som hjelper hverandre å handle! Her kan du sette opp handlelisten din, og enkelt dele denne med den som handler for deg. Flere frivillige organisasjoner har stilt seg til disposisjon for å hjelpe til med blant annet å handle matvarer for de som ikke kommer seg på butikken. Vi anbefaler å undersøke nærmere med kommunen man bor i, dersom man for eksempel er i karantene og trenger hjelp til å handle.

Engangshansker

Ut ifra de faglige rådene vi i KIWI har fått, kan hansker gi en falsk trygghetsfølelse og føre til sløvere hygienerutiner. Hansker gir ofte en falsk trygghet ved at man tror at man er beskyttet. Hender med hansker overfører smitte på samme måte som om du ikke har hansker på.

Lytt til myndighetene!

Vi oppfordrer igjen alle til å vise hensyn til både kunder og medarbeidere og følge helsemyndighetenes råd til befolkningen om å holde god avstand, vaske hendene grundig, hoste i albuen og andre tiltak for å redusere smittefare.