KIWIs tiltak i forbindelse med koronaviruset

KIWI følger føringene og rådene som kommer fra Folkehelseinstituttet (FHI). For å unngå at mange mennesker samles samtidig, anbefaler vi at man bruker hele åpningstiden og at man handler alene når det er mulig.

Myndighetene er tydelige på at det er en samfunnskritisk oppgave å ha normal drift i dagligvarebutikkene. Våre medarbeidere er svært viktige for å sikre at alle skal få mat i en krevende situasjon. I butikkene våre vil du se flere plakater med viktig informasjon og oppfordringer, for å sikre at både kundene og medarbeiderne kan ferdes trygt i butikkene.

KIWI har fortsatt god tilgang på varer fra leverandører, og det er ikke noe som tilsier varemangel i Norge. I tillegg har vi stort fokus på å opprettholde rutiner og vareflyt som vanlig. Mange butikker har hatt stor pågang de siste ukene, og det kan være etterslep på enkelte varer. Men de fleste butikkene våre får varer flere ganger i uken, så om alle handler som normalt, vil det være nok varer til alle.

Hold avstand!

Vi ber dere alle om å vise hensyn til medarbeiderne våre. Lytt til myndighetenes råd, og hold minimum én meter avstand. Dersom du må hoste eller nyse, ber vi om at du gjør det i albukroken eller papirlommetørkle. Vi oppfordrer også alle til å betale med kort, om man kan, og til å begrense antall mennesker fra samme husstand som handler sammen.
På denne måten bidrar vi til å redusere smittefaren av koronavirus. Vi er alle viktige! Våre medarbeidere har derfor t-skjorter som minner om å holde god avstand.

Helsedirektoratet anbefaler at man holder to meters avstand til andre når man sitter på en arbeidsplass over tid, som for eksempel på et kontor. Ellers gjelder én meter avstand for all annen omgang mellom mennesker. Se gjerne på Helsedirektoratets nettside her for mer info.

Her står det blant annet at man i det offentlige rom bør holde minst én meters avstand.

I alle våre 683 butikker skal det være pleksiglass mellom medarbeider i kassen og kunder. I tillegg er det pleksiglass på vei som skal være plassert nederst på kassebåndet. Flere kunder har sagt at de ønsker skillevegg der de pakker varer, og vi har lyttet til dem.

Vi har også merker på gulvet i butikkene våre som oppfordrer til å holde god avstand, og som illustrerer én meter avstand. Der det er mulig skal butikkene våre benytte kassene som står lengst fra hverandre.

Hygienetiltak i butikkene

Det er viktig med effektive tiltak for å redusere smitten av viruset fra person til person. Våre butikker har strenge rutiner for renhold og hygiene, og medarbeiderne våre har klare retningslinjer for hva de skal gjøre ved mistanke om smitte eller bekreftet smitte.

KIWI har innført ekstraordinær vask av blant annet håndtak til handlevogner og -kurver, kjøleskap og frysere, bankterminal, panteautomat. Renholdet intensiveres også på bakrommet og på overflater medarbeiderne er i kontakt med.

Vi deler ikke ut smaksprøver eller lignende.

Vi har håndvask!

Folkehelseinstituttet oppfordrer til god håndvask med såpe og vann. De aller fleste butikkene våre har håndvask ved panteautomaten, som kunder kan bruke. Alle våre butikker skal henge opp plakat som minner om at vi har håndvask, samt plakat om smitteforebygging. Butikker som ikke har vask tilgjengelig for kunder, vil sette frem håndsprit. Det er dessverre en utfordring å få tak i mer håndsprit nå, men vi gjør det vi kan for å få bestilt opp mer.

Mat og smitte

Det er ut ifra dagens kunnskap om smittsomheten til koronavirus ansett som lite sannsynlig at smitte fra mat og vann kan forekomme. Det er anbefalt at man alltid skyller frukt og grønt før man spiser det. Vi har innført ekstraordinær vask av kontakt- og berøringspunkter i butikk, inkludert skjeer/klyper.

Vær så snill, unngå hamstring

Vi oppfordrer kundene våre til ikke å hamstre, men forholde seg til myndighetens løpende anbefalinger. Hvis alle handler som normalt, er det mer enn nok varer til alle.

Våre butikker har mulighet til å sette begrensninger på antall av samme vare per kunde, dersom de ser at de er i ferd med å gå tom for en vare. I mange butikker jobber medarbeiderne våre dag og natt med å fylle på varer.

Hjemlevering

Butikkene våre har dessverre ikke kapasitet til å tilby hjemlevering. Våre medarbeidere står på for å fylle butikkene med varer og betjene kundene. Vi ønsker selvfølgelig å bistå våre kunder på best mulig måte, og vi forholder oss fortløpende til de råd og føringer som kommer fra helsemyndighetene. Vår viktigste oppgave er å ha normal drift i butikkene.

Handlehjelp

Vi har introdusert handlehjelpen, som kan være nyttig for dere som hjelper hverandre å handle! Her kan du sette opp handlelisten din, og enkelt dele denne med den som handler for deg. Se mer om handlehjelpen her.

Engangshansker og munnbind

Ut ifra de faglige rådene vi har fått, kan hansker gi en falsk trygghetsfølelse og føre til sløvere hygienerutiner. Munnbind er heller ikke anbefalt av fagpersonell. Hansker gir ofte en falsk trygghet ved at man tror at man er beskyttet. Hender med hansker overfører smitte på samme måte som om du ikke har hansker på. Se gjerne informasjon i denne artikkelen.

Vi følger løpende med på rådene og retningslinjene som norske helsemyndigheter gir.

Lytt til myndighetene!

Vi oppfordrer igjen alle til å vise hensyn til både kunder og medarbeidere og følge helsemyndighetenes råd til befolkningen om å holde god avstand, vaske hendene grundig, hoste i albuen og andre tiltak for å redusere smittefare.

Karanteneregler

Vi ber om at kunder som er i karantene eller i isolasjon ikke oppsøker KIWI-butikkene. Dette er med hensyn til våre viktige medarbeidere og andre kunder, slik at de ikke utsettes for ytterligere smittefare. Statsminister Erna Solberg har også tidligere gått ut med samme oppfordring. Se gjerne her.

Folkehelseinstituttet skriver på sine nettsider at man ved mangel på alternativer, kan gjennomføre nødvendig ærender i butikk eller apotek, men man må da sørge for holde tilstrekkelig avstand (1-2 meter) til andre og unngå kø. Vi oppfordrer sterkt til å be om hjelp utenfra ved slike tilfeller. Flere frivillige organisasjoner stiller seg i disse dager til disposisjon for å hjelpe til med blant annet å handle matvarer for de som ikke kommer seg på butikken. Se gjerne her for informasjon fra Røde Kors.

Her er nyttige lenker fra FHI: