KIWI kutter momsen – igjen!

Jo billigere sunn mat blir, jo sunnere spiser vi. Bli med og vis politikerne at lavere pris gjør at du spiser mer fisk!

Publisert: 17.08.2023 15.35 Sist oppdatert: 21.08.2023 08.39

Helsemyndighetene har i mange år hatt store ambisjoner for nordmenns fiskespising. Fra 2017 til 2023 var målet at vi skulle spise 20 prosent mer fisk. Resultatet: Forbruket av fisk og sjømat er i dag 12 prosent lavere enn i 2015.

– Myndighetene oppfordrer oss til å spise to-tre fiskemåltider i uken, men da må de legge til rette for det. Det holder ikke med prat og gode råd. Gode råd må rett og slett bli billigere, sier KIWI-sjef Jan Paul Bjørkøy. Han mener pris er avgjørende for å oppnå målene.

quote_marks Created with Sketch.

– Myndighetene oppfordrer oss til å spise to-tre fiskemåltider i uken, men da må de legge til rette for det. Det holder ikke med prat og gode råd.

KIWI-sjef Jan Paul Bjørkøy

Gode råd må bli billigere

En fersk undersøkelse Respons Analyse har gjort for KIWI viser at mange ikke lenger tar seg råd til å spise sunt. Nå tar KIWI grep og kutter prisene på all fersk og frossen fisk helt fram til 1. oktober. Lørdag ettermiddag ble det kjent at KIWI planla momskutt på fisk fra mandag, og en konkurrent fulgte etter og sa de vil kutte 20 prosent.

– KIWI skal alltid være billigst og kutter derfor prisen tilsvarende eller mer. Vi synes bare det er positivt at konkurrentene følger etter, og vi er stolte av å ha startet nok en priskrig på sunn mat, sier KIWI-sjefen. 

Samtidig utfordrer han politikerne til å fjerne momsen på sunn mat.

– I KIWI mener vi at det skal lønne seg å velge sunt. 16 år har gått siden vi først tok til orde for momskutt på sunn mat, men ingenting har skjedd. Nå vil vi igjen minne politikerne på hva som virker aller best når man skal påvirke noen til å spise litt sunnere, nemlig lavere priser, sier KIWI-sjefen.

I sommer spurte vi gjennom Respons analyse over 1 000 mennesker om fisk og økonomi

Dette er hovedfunnene:

➥  Seks av ti vil spise mer fisk enn de gjør i dag

➥  Like mange sier at lavere priser må til for å spise så mye som helsemyndighetene anbefaler

➥  Fire av ti har det siste året valgt bort fisk på grunn av høye priser

➥  85 prosent mener fisk er litt eller svært dyrt

➥  Sju av ti er enige i at moms på fisk bør droppes

Da KIWI og Respons Analyse i sommer spurte over 1 000 mennesker om fisk og pris, var svarene tydelige. Så godt som alle kjenner til helsemyndighetenes råd om å spise to-tre fiskemiddager i uka. Men om de skal nå disse anbefalingene, må prisen ned. Sju av ti nordmenn ønsker et momskutt på fisk velkommen.

Det er bare fire år siden sist KIWI kuttet prisen på fisk tilsvarende momsen. Over natten økte salget av fisk med 42 prosent.

I 2007 kuttet kjeden prisen tilsvarende momsen på frukt og grønt, og salget økte med 23 prosent. Da momsen ble kuttet på nøkkelhullvarer i 2011, økte salget med 22 prosent.

– Nå håper vi kundene blir med og viser politikerne at lavere pris påvirker hva vi kjøper. Salgstallene etter momskuttet blir beviset vårt på at dette fungerer, og vi gleder oss til å offentliggjøre resultatene i oktober, sier KIWI-sjef Bjørkøy.

Dette er saken

➥  Myndighetene vil at vi skal spise to-tre fiskemåltider i uka, men en ny undersøkelse viser at folk prioriterer bort fisk fordi det er for dyrt

➥  KIWI kutter derfor prisen på all fersk og frossen fisk helt fram til 1. oktober

➥  Totalt kutter vi prisene på over 50 varer i alle butikker. Produktene inkluderer fersk og frossen fisk, samt ferdigprodukter som fiskepinner, fiskeburgere, fiskegrateng, fiskekaker o.l.

➥  Forrige gang vi gjorde dette, i 2019, kjøpte kundene våre 42 prosent mer fisk

➥  Vi oppfordrer samtidig politikerne til å kutte momsen på sunne varer – permanent