Når en fjær blir til fem høns

KIWI er og skal være billigst på egg i Norge. Totalt har prisene på egg solgt i KIWI gått ned hittil i år, sammenlignet med samme periode i fjor. I KIWI gir vi oss aldri på pris, det gjelder også for egg.

I KIWI gir vi oss aldri på pris, det gjelder også for egg. 

Billigst med First Price

En 18-pakning med egg koster ikke ett øre mer i dag enn det den gjorde i januar. Og dét til tross for at vi har fått prisøkninger fra leverandør og selv har hatt store kostnadsøkninger den siste tiden.

Vi ønsker at det billigste merket vårt skal ha den største pakningen, og derfor har vi jobbet for å få First Price-egg i 18-pakning. First Price skal alltid være det billigste alternativet vårt. First Price egg i 18-pakning er det vi i bransjen kaller en «prisfighter», og da vi fikk dette produktet endret vi størrelsen på Eldorado gårdsegg til 12-pakning. 

First Price står sterkt hos våre mest prisbevisste kunder, og vi selger langt mer First Price-egg i 18-pakning enn vi gjorde av Eldorado-eggene.

 

Kunstig lav pris 

KIWIs egg i 18-pakning har siden januar kostet 37,40 kroner, eller snaue 2,08 kroner per egg. I sommer var prisen presset ekstra ned, og det stemmer at prisen var nede i 32,90 en periode. Men 37,40 var altså normalpris på 18-pakning egg både før og etter endringen fra Eldorado til First Price.

Vi justerte samtidig prisen til et normalt, men fortsatt lavt, nivå. Dette gjorde vi fordi prisen tidligere var kunstig lav og produktet ble solgt med milliontap i 2021. Det er ikke bærekraftig å selge enkeltprodukter med så store tap over tid.

Vi satte opp prisen til 37,90, og det var klart billigste 12-pakning med M/L-egg blant lavpriskjedene.

 

Kunden er sjefen  

I KIWI sier vi at kunden er sjefen. Vi innså at det er vanskelig for mange kunder å forstå at vi selger noen varer med tap, og at prisforskjellen ble for stor. Mange ble skuffet da vi satt opp prisen, og vi lytter til kundene og har derfor satt ned prisen til kr 29,90. Dette betyr at vi igjen selger eggene med tap.

KIWI hadde allerede markedets billigste 12-pakning med egg i str. M/L, og nå er vi altså enda billigere. 

Prisvekst 

Vi har rundt 5500 varer i våre butikker. Man kan ikke bruke ett produkt som fasit på prisutviklingen. Prisene på dagligvarer her i landet har økt med 12,1 prosent de siste 12 månedene, men dette er ikke unikt for Norge. I våre naboland Sverige og Danmark har prisene økt med henholdsvis 16,1 og 15,3 prosent.

Vi gjør det vi kan for å holde prisveksten nede. Det kan du lese mer om her.

Hovedårsaken til prisøkningene er økte innpriser fra leverandør. Samtidig har hele verdikjeden fått økte kostnader, ikke minst til transport og strøm. Prisveksten dekker ikke de økte kostnadene, og våre 693 butikker mottar ikke en krone i strømstøtte. Marginene har blitt lavere, og lønnsomheten i 2022 blir dårligere enn i 2021.

KIWI er prispresseren i bransjen og vi gjør det vi kan for å holde prisveksten nede og bidra i en tøff tid for mange. Flere har foreslått priskutt i praksis og ber oss ta ansvar. Da kan vi informere om at vi presser priser som aldri før.

Nå er 4x125 gram laks satt ned fra 109 til 69,90 kroner, mens 2 kilo hvetemel er satt ned fra 27,90 til 14,90 kroner, 500 gram Evergood kaffe er satt ned fra 84,90 til 59,90 kroner og 6x1,5 liter Coca Cola uten sukker er satt ned fra 69 til 59 kroner. For å nevne noe. Dét er priskutt i praksis.

Uansett om en fjær blir til fem høns eller 18 egg, så skal vi selvsagt aldri lure noen. Derfor skal vi fortsatt ha bransjens laveste priser. Både på egg og alle de andre varene i butikkene våre.