Arbeids- og inkluderingsministeren inspirert etter besøk hos KIWI Vikersund

Marte Mjøs Persen, arbeids- og inkluderingsminister, besøkte KIWI Vikersund og butikksjef Lennart Lindberg for å høre hvordan han har lykkes med arbeidsinkludering. – Jeg er veldig imponert over det Lennart har fått til, sier hun.

På KIWI Vikersund er det mange solskinnshistorier. Det er derfor ikke tilfeldig at det er nettopp hit arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen legger turen når hun vil hente erfaringer av noen som virkelig har lykkes med arbeidsinkludering.

Arbeidsministeren_KIWI-Vikersund_Bilde4.jpg

Det er nemlig få som brenner like mye for å gi folk muligheter som butikksjef Lennart Lindberg.

– Jeg mener at man skal tørre å gi folk en sjanse, tørre å satse på dem. Det koster litt i den ene enden, men så får man så utrolig mye igjen i den andre, sier butikksjef Lennart Lindberg.

Arbeidsministeren_KIWI-Vikersund_Bilde3.jpg

Fast ansatt etter språkpraksis

Statsråd Mjøs Persen ville gjerne møte medarbeidere som har fått fast jobb etter å ha vært i arbeidspraksis. Og dem er det ikke få av i denne butikken. 12 av dagens totalt 33 ansatte har kommet via arbeids- eller språkpraksis.

Ukrainske Olha Kornieva er blant dem. Hun kom som flyktning til Norge høsten 2022 og fikk raskt språkpraksis hos nettopp KIWI Vikersund og butikksjef Lennart Lindberg. Hun jobbet i butikk også i Ukraina og synes det er en glimrende mulighet til å lære språket. 

Arbeidsministeren_KIWI-Vikersund_Bilde1.jpg

– Jeg leser norske ord på varene i butikken, snakker med kundene og både hører og snakker norsk på pauserommet, har hun tidligere fortalt lokalavisa Bygdeposten.

Butikksjef Lennart ser nytten også andre veien.

– Vi merker at det har blitt flere ukrainsk-språklige kunder. At vi da kan ha folk som snakker ukrainsk og hjelper kundene i butikken er til stor nytte, sier butikksjefen.

I dag er Olha fast ansatt i butikken.

– Den som får muligheten, griper den med begge hendene

I KIWI er det menneskene som er det aller viktigste. Men ikke alle medarbeidere kommer inn på den tradisjonelle måten. Vårt mål er å ha 700 arbeidspraksisplasser årlig innen 2025, og vi er i rute: I 2022 var 650 i arbeidspraksis. 

– Jeg er veldig imponert over jobben KIWI og Lennart har gjort her. Han har turt å satse på mennesker, noe som har gitt ham dyktige og gode arbeidstakere. Og så viser han at man kan lære mye også på arbeidsplassen. Det er inspirerende, mener arbeidsministeren. 

Arbeidsministeren_KIWI-Vikersund_Bilde2.jpg

Til ministerens spørsmål om han har tips til andre arbeidsgivere, svarer butikksjefen:

– Å være i praksis er den beste måten å søke jobb på. Min erfaring er at de som får muligheten her, griper den med begge hender. De holder på jobben og gjør en skikkelig innsats. Jeg tror også at kundene våre liker å se at vi gir folk en sjanse. 

Se video fra besøket: