«Årets kvinner»-representanten:

– Denne prisen er til alle

Da KK hedret landets butikksjefer i kåringen «Årets kvinner», ble KIWIs Mette Mari Leseth (42) plukket ut som representanten for gruppa. Men det var som statsminister hun egentlig hadde tenkt til å bli tildelt akkurat den prisen.

«Årets kvinner» er en årlig kåring i regi av ukebladet KK. I 2020 hyllet magasinet alle yrkesgruppene som ikke kunne gjemme seg bort på hjemmekontor, men stod i frontlinjen da pandemien traff landet. Butikksjefene er blant dem som trekkes frem, sammen med prester, sykepleiere, lærere og renholdsarbeidere (se jurybegrunnelsen nederst i artikkelen).

Mette Mari Leseth på KIWI Bjugn ble valgt ut til å være butikksjefenes representant i KK.

– Det er kjempestas å få være med på å løfte frem yrket vårt og jobben vi gjør. Så tenker jeg at denne oppmerksomheten ikke er til butikksjefer spesielt, men til absolutt alle i dagligvarebransjen som har jobbet ekstra hardt det siste året. Alle er like viktige, sier Mette Mari.

Statsministerdrømmen

Som fast KK-leser kjenner hun godt til utmerkelsene for Årets kvinner. Men det var ikke som butikksjef i KIWI hun hadde sett for seg at hun skulle få den.

– I mine yngre dager tenkte jeg at jeg kanskje en dag skulle få bli med i den kåringen når jeg hadde blitt statsminister.

Det var nemlig ikke gitt at det var butikksjef Mette Mari skulle bli. 42-åringen er politisk engasjert, har sittet i både formannskap og kommunestyre, er utdannet journalist og har ledererfaring fra klesbransjen. For ti år siden gikk hun rett inn i butikksjefjobben på KIWI Bjugn, og der har hun blitt. Statsministerdrømmen er lagt på hylla enn så lenge.

Mette Mari Leseth på KIWI Bjugn ble valgt ut til å være butikksjefenes representant i KK.
Mette Mari Leseth på KIWI Bjugn ble valgt ut til å være butikksjefenes representant i KK.

– Jeg trives veldig godt i KIWI og føler jeg har landet bra her. Jeg liker å være aktiv og å ha mye å gjøre, så sånn sett passer denne jobben meg helt perfekt.

Med en pandemi som fremdeles setter vesentlige begrensninger på sosiale aktiviteter, er det ingen fasjonabel gallafeiring i sikte for yrkesgruppene som fikk oppmerksomhet i KK.

– Vi får være fornøyde med æren og berømmelsen. Dette er en seier for alle som jobber i dagligvare, sier butikksjefen.

Nesten normal hverdag

Det har vært litt av et år siden det plutselig rant inn uvanlige mengder kunder i butikkene på formiddagen 12. mars i fjor.

– Vi følger jo ikke med på nyhetene når vi er på jobb, så vi forstod lite da butikken plutselig var full av folk som handlet veldig mye. Jeg husker ikke helt hva jeg tenkte, men ingen av oss fikk panikk. Vi måtte bare snu oss rundt og jobbe på for å holde den høye standarden vi vil ha.

Selv om hun beskrives som en del av frontlinjen under pandemien, er Leseth er ekstra glad for at hun har den jobben hun har om dagen.

– Jeg føler nesten at jeg har en normal hverdag fordi jeg faktisk kan dra på jobb. Den store forskjellen ligger i at folk takker meg for at jeg er her, og akkurat det er ikke vi i dagligvarebransjen bortskjemte med. Det gjør at jeg blir ekstra stolt av yrket mitt selv også.

Butikksjefen synes også kundene har oppført seg eksemplarisk det siste året.

– Jeg vet at mange har det vanskelig, og at det er lett å bli stressa og kanskje få panikk. Men jeg har ikke opplevd at det har gått ut over oss i butikken. Folk har fulgt smittevernreglene og vært veldig hyggelige med oss. Jeg har følt meg trygg på jobb.

Juryens begrunnelse fra kk.no:

Hvert år kårer KK «Årets kvinner», og i år har vi trukket fram en hel gruppe. For i annerledesåret 2020 er det tusenvis av kvinner (og menn selvsagt, men hos oss har vi valgt å fokusere på kvinnene) som har stått i den nye frontlinjen. De som ikke kunne skynde seg hjem og gjemme seg under pleddet da koronaen traff. De som måtte stå i front for og sørge for at samfunnet ikke stoppet opp. De som sørget for at det var mat i hyllene, at det var rent og smittefritt der vi måtte ferdes, de som støttet og trøstet og hjalp dem som ble syke og måtte legges inn på sykehus, og alle de som hadde undervisning på Teams eller spritet små hender dag ut og dag inn og trøstet og hjalp så godt de kunne. Alle disse fortjener en massiv hyllest, og er årets kvinner alle som en! Vi hyller den nye frontlinjen!