Grill perfekt fisk, saftig kylling og grønnsaker

Vi elsker å grille! Hva med å teste noe nytt på grillen i dag? Her er tipsene til kjappe, sunne og saftige grillmiddager.

Det går kjapt å slenge noen pølser eller burgere på grillen, men det går jammen like raskt å grille kylling, fisk og grønnsaker. Med riktig grilling og tilbehør blir resultatet utmerket. Også er det sunt!

Grilling av fisk

Ørret med sitrusrub og coleslaw – en saftig fiskemiddag på grillen
Ørret med sitrusrub og coleslaw – en saftig fiskemiddag på grillen

Grill først fisken på direkte varme for å få sprøtt skinn. Ikke forsøk å snu den før den lett slipper risten når du løfter på den. Lar du den steke litt lenger vil du automatisk få med skinnet også, noe som gir et mye penere resultat. Passer du dårlig på og lar den steke for lenge vil den derimot bli brent, så følg godt med.

Når skinnet er gyllent og sprøtt steker du fisken ferdig over indirekte varme. Følg samme metode når du griller mindre fiskestykker, men stek kortere. Hvis du ikke bruker marinade, kan du tilføre masse smak i etterkant av grillingen med en gremolata.

Hel kylling på grillen

Her er steketermometeret et nyttig hjelpemiddel for å unngå tørt kjøtt. Mariner kyllingen, tørk av overflødig marinade og stapp den gjerne med noen halve raskt grillede sitroner, samt smør og urter. Plasser den i en ildfast form. Stek den på indirekte varme til du har nådd en kjernetemperatur på 65 grader. Dette vil ta ca. 70 minutter, avhengig av kyllingens størrelse.

Alternativt kan du stikke en spiss kniv inn i låret på kyllingen og se om saften som kommer ut er klar. Er den ikke det må den stekes lenger. Flytt så kyllingen over på direkte varme (ut av den ildfaste formen) og stek til du har fått sprøtt og gyllent skinn. 

Den saftigste kyllingen

SAFTIG GRILLMIDDAG: Kylling kan grilles hel. Og ekstra saftig får du den om du griller den sammen med en boks med øl!
SAFTIG GRILLMIDDAG: Kylling kan grilles hel. Og ekstra saftig får du den om du griller den sammen med en boks med øl!

Den aller saftigste kyllingen griller du med en ølboks i buken. Alternativt kan du bruke cider, juice eller vann, men boksen er essensiell. Mariner kyllingen først, gjerne med en rub, på innsiden og utsiden. Åpne ølboksen, hell ut ca. 2/3 av innholdet og tre kyllingen oppå åpningen så den så vidt stikker ut. (Åpner du ikke boksen kan den eksplorere, så dette er et viktig punkt.)

Spre bena så kyllingen blir så stabil som mulig og stek den på indirekte varme på grillen, stående i en ildfast form. Stek til kjernetemperaturen er 68 grader, eller du får klar saft rennende ut av den tykkeste delen på låret om du stikker et hull i skinnet inn til benet. La kyllingen hvile i 10 minutter, gjerne under folie, før servering.

Fileter eller mindre stykker

Fileter eller mindre stykker av kylling griller du først på direkte varme til du har en gyllen stekeskorpe. Deretter steker du dem ferdig over indirekte varme. Lår er enklere å grille enn bryst fordi det inneholder mer fett og gir derfor et saftigere resultat.

 

Grønnsaker på grillen

GRØNN GRILL: De aller fleste grønnsaker kan grilles. Hva med en vegetarisk grillmiddag?
GRØNN GRILL: De aller fleste grønnsaker kan grilles. Hva med en vegetarisk grillmiddag?

Grill hele eller skivede grønnsaker direkte på grillen. Pensle med olje først, strø på med salt og pepper og grill over direkte varme, et par minutter på hver side avhengig av grønnsakens størrelse.

Rotgrønnsaker tar lenger tid å grille enn andre grønnsaker. Del dem derfor gjerne opp eller kok dem halvferdige før du griller dem for å spare tid. Ferskpresset sitron fremhever smaken. Klem over etter de er ferdige og tilsett gjerne friske urter – for eksempel mynte, sitronverbena, basilikum og sitronmelisse til frukt og alt fra rosmarin, salvie og timian til gressløk, persille og estragon til grønnsaker.