Fullkorn er bra for helsen

Slik får du barna til å spise mer fullkorn uten at de vet det selv

Fullkorn er bra for helsen og et godt valg for både store og små. Velger du produkter uten hele korn, er det lettere å få barna til å spise de grove kornproduktene.

– Mange er flinke til å gi barna sine grovt brød, men glemmer kanskje å velge fullkorn også når det gjelder andre kornprodukter som frokostblanding, pitabrød, pizzabunn og lefser, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør. 

Hun legger til at fullkorn ikke nødvendigvis betyr at produktet inneholder hele korn, noe som kan være greit å merke seg dersom du har barn som ikke er så glad i dette.  

– Kornene kan godt være helt oppmalt, så lenge hele kornet er brukt i produktet, sier hun. 

Sjekk ingrediensene 

Når det gjelder brød er det enkelt å vurdere hvor grove de er.  

– I brødhyllen bør du velge et brød der fire deler i brødskalaen er skravert. Dette betyr at brødet inneholder 75 til 100 prosent fullkorn. Ta gjerne en kikk på ingrediensene for å se hvor mange prosent fullkorn det er i brødet du velger, sier hun. 

Frokost- og kornblandinger kan det være litt vanskeligere å vurdere, men ta en kikk på ingredienslisten der også. Du bør velge et produkt med minst 10 gram fiber og maks 10 gram sukker per 100 gram. 

– Ellers er det også smart å se etter nøkkelhullmerket, legger Sundfør til.  

Vi vil spise mer fullkorn

Cheerios Havre er blant frokostblandingene som er nøkkelhullmerket og inneholder mye fullkorn.
Cheerios Havre er blant frokostblandingene som er nøkkelhullmerket og inneholder mye fullkorn.

En undersøkelse gjennomført av analysebyrået YouGov på vegne av Nestlé, viser at de fleste nordmenn kunne la seg friste til å spise mer fullkorn hvis virkemidlene er de rette.

– Hele 70 prosent svarte positivt på dette, og lavere pris på fullkornsprodukter er den viktigste motivasjonsfaktoren, sier Per Frank, Helse- og ernæringsansvarlig i Nestlé.

I tillegg svarer mange at et større utvalg og velsmakende produkter er viktig dersom de skal øke inntaket. 

Fullkorn med kakaosmak

– For Nestlé er det viktig å gjøre det enkelt og godt å velge sunne produkter med lite salt, sukker og fett og mye fullkorn. I frokostkategorien har vi allerede to nøkkelhullsmerkede varianter, Cheerios Havre og Fitness, men vi ser at mange fortsatt foretrekker frokostblandinger med kakaosmak, forteller han. 

Nestlé har derfor lansert Nesquik Alphabet, som ifølge Frank inneholder fullkorn og betydelig mindre sukker enn andre produkter i kategorien. 

Det er greit å være oppmerksom på at frokostblanding med kakao likevel ikke er det sunneste valget du kan ta, hvis vi sammenligner det totale utvalget av frokostblandinger under ett. 

Sunne vafler og pannekaker

Trenger barna litt variasjon, er det ikke noe i veien for å variere med pannekaker og vafler til frokost eller lunsj. Det gjelder bare å lage dem så grove at de blir sunne. 

– Vafler og pannekaker kan faktisk være sunnere enn brød. Melk og egg bidrar med proteiner, så med en skje syltetøy på blir dette en sunn og næringsrik frokost eller matpakke, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør. 

Selv baker hun også mye havreboller, og sørger da for at rundt 80 prosent av melet er grovt.  

– Det viktigste er at man tenker fullkorn i alle ledd – og ikke bare brødskiven. Ofte er dette en vanesak, og barna får mye gratis hvis de starter med de gode vanene allerede mens de er små, sier hun. 

Siden 2008 har Nestlé