Isen du kan spise (nesten) hver dag

Nedkjølt med god samvittighet

På varme sommerdager smaker det kjempegodt med is. Velger du de sunnere variantene kan du kose deg med litt bedre samvittighet.

Vi nordmenn elsker is. Både på pinne, i kjeks og i boks. Det er mange spennende fristelser i is-disken, og heldigvis har det kommet flere gode alternativer for dem som ønsker en litt sunnere is.

Sjekk næringsinnholdet

- Noen typer yoghurt-is er basert på magrere melkeprodukter i form av melk og yoghurt istedenfor fløte. De har dessuten redusert sukkerinnhold og en god porsjon frukt eller bær, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Sammen med frukt eller bær er dette hverdagskos som kan nytes med god samvittighet


Tinas fløterand er et friskt og litt sunnere alternativ.
Tinas fløterand er et friskt og litt sunnere alternativ.

Melkeproduktet bidrar med proteiner av høy kvalitet, kalsium, B12 og jod. Og dersom isen inneholder mye bær eller frukt får du både C-vitaminer og antioksidanter, forklarer ernæringsfysiologen.

Men selv om du velger en magrere variant kan det være lurt å ta en titt på næringsinnholdet og sammenlikne med tilsvarende is-typer i disken. For det går an å bli lurt.

- Yoghurt-is har vanligvis lavere innhold av både fett, sukker og kalorier. Men noen av variantene er tilsatt cookies, karamell etc som trekker opp innholdet av både fett og sukker, sier Sundfør.

Bær og frukt som tilbehør

En ny og sunn variant i is-disken er serien DUGG fra Hennig Olsen. Dette er yoghurt-is som finnes i flere ulike varianter. Og hvis du i tillegg er litt bevisst på hva du serverer sammen med isen, kan dette bli en både sunn og smakfull forfriskning i sommervarmen.

Smoothie på pinne, en sikker vinner hos barna.
Smoothie på pinne, en sikker vinner hos barna.

- Serverer du en passelig porsjon is sammen med friske bær eller oppskåret frukt, så er dette hverdagskos som kan nytes med god samvittighet, sier Sundfør.

Velger du heller å lage isen selv, har hun forslag til flere spennende alternativer:

- Hjemmelaget is basert på yoghurt, kesam eller tilsvarende produkter med lavt innhold av sukker er både enkelt og godt. Ellers er tykke smoothier et supert alternativ. Tilsett masse frosne bær og frisk frukt, yoghurt uten sukker, melk og litt juice eller banan som søtning og lag den så tykk at den kan spises med skje, sier hun.

Spar på kaloriene, ikke kosen.
Spar på kaloriene, ikke kosen.

Sunt og supergodt! Det er nemlig fullt mulig å lage god is som er rik på næringsstoffer, men med lavt kaloriinnhold.

- Da sparer man på kaloriene, ikke smaken, sier Sundfør.

Her ser du isen du kan lage selv:

Andre alternativer: