Hennig-Olsen is-skole

Så feil kan man ta: HÆ?? Det er jo favoritt-isen min!?

Hvis du virkelig vil nyte isen til det fulle, bør du tenke gjennom hvordan du smaker på den. Og ligg for all del unna kaffen i forkant av desserten.

Er du glad i is, tror du sikkert du vet akkurat hvordan du skal spise den?

Sannsynligheten er imidlertid stor for at du spiser den litt for raskt til at du får kjent på alle de gode smakene. Det å ta seg tid til å bruke alle sansene er nemlig avgjørende hvis du vil få fullt utbytte av denne kosestunden.

Faktisk kan vi ved hjelp av disse sansene dele mennesker inn i tre typer smakere: Ikke-smakere, normale og supersmakere. Vi inviterte med oss is-elsker Line Victoria Husby-Sørensen til Hennig-Olsens is-fabrikk i Kristiansand for å se hvilken kategori HUN havner i...

I tillegg har vi spurt is-kokk Trond Wøien i Hennig-Olsen Is om han kunne avsløre sine beste is-smakingstips for oss. De kommer her:

Tips 1: Spis is med åpen munn

Det er lov å "slafse" når man spiser is, mener iskokk Trond Wøien.
Det er lov å "slafse" når man spiser is, mener iskokk Trond Wøien.

Det er ikke bare munnen og smaksløkene som har betydning for hvordan isen eller maten du spiser smaker. Også syns- og luktesansene spiller viktige roller.

– Førsteinntrykket av det du skal spise, får du når du ser det foran deg. Lukten du kjenner når du fører skjeen med is opp mot munnen, gir deg også et inntrykk av det du snart skal spise, påpeker Wøien.

En visuelt fristende is-dessert vil kanskje oppleves som enda bedre i smak hvis du tar deg tid til å nyte synet av den?

Tips 2: La isen rulle på tungen

Ta deg tid til å smake ordentlig på isen. Det som allerede smaker ganske godt, kan smake enda bedre!
Ta deg tid til å smake ordentlig på isen. Det som allerede smaker ganske godt, kan smake enda bedre!

Når du får isen inn i munnen, bør du la den skli litt rundt på tungen før du svelger. Åpne munnen litt slik at det trekkes luft inn i munnen samtidig som duften fra isen føres opp til nesen.

– Spiser du isen på denne måten, får du mye mer glede av den enn du gjør hvis du sluker skje etter skje.

Tips 3: Unngå hurtigtining

Isen smaker best når den er litt temperert, men husk at tiningen bør foregå sakte.

– En halvtime i kjøleskapet er best. Ta derfor isen opp av fryseren i god tid, slik at du unngår hurtigtining i mikroen eller på kjøkkenbenken, tipser is-kokken om.

Ikke kaffe eller snus

Hvis du stopper opp og virkelig kjenner etter hvordan isen føles i munnen når du spiser den, kan det godt hende at du opplever nye smaker du ikke har lagt merke til før. Her er fem ekstra tips til fra Hennig-Olsen Is, til deg som er på jakt etter den beste iskremsopplevelsen:

  1. Lukk øynene og kjenn godt etter hvordan isen smaker
  2. Få med alle komponenter av isen i én munnfull – både biter, saus og kjeks hvis isen inneholder det
  3. Kjenn godt på hvordan isen fyller munnen og hvordan smakene utvikler seg
  4. Ikke drikk kaffe rett før du spiser is
  5. Ikke bruk snus eller røyk før du spiser is

– Hos Hennig-Olsen Is bruker vi nettopp disse teknikkene daglig for å sikre at iskremen alltid holder like høy kvalitet, avslører is-kokk Trond Wøien.