Quiz

Hvor mye vet du egentlig om den evig populære krone-isen? Ta testen her!

Hva kan du om Hennig-Olsens krone-is? Ta testen her!

Er du KIWIs ukronede ekspert på Krone-is, eller havner du litt utpå glattisen nå? Sjekk hvor godt du egentlig kjenner den over 60 år gamle is-klassikeren!

Helt siden Otto Hennig-Olsen åpnet sin iskremfabrikk i Kristiansand i 1960, har Krone-is med sjokolade og jordbær vært blant de mest populære variantene i isdisken.

I dag produserer Paal Hennig-Olsen klassikerne fra Krone-is etter den samme hemmelige oppskriften, selv om oppfinnsomheten også har vært stor når det kommer til nye varianter. I 2021 er det nyhetene Krone-is Magisk og Krone-is Mini Snack som er de nyeste tilskuddene til Krone-isfamilien.

– Å spise is trenger ikke bare være deilig, det kan også være gøy! Krone-is Magisk er utviklet for å skape en magisk iskremopplevelse for hele familien, forteller Paal Hennig-Olsen.

Gøy er det også å teste hvor mye du egentlig husker når det kommer til begivenhetsrike hendelser eller rene fakta om krone-isen. Ta testen og tell hvor mange rette svar du får - kanskje du også tør å utfordre en venn? Taperen må spandere enn valgfri Krone-is på den andre!

Spørsmål 1: Hvilken Krone-is var den mest populære smaken i 2020?

Over 8 millioner Krone-is Jordbær spises årlig.
Over 8 millioner Krone-is Jordbær spises årlig.

Svar: Hvis vi regner med multipack, er Krone-is Sjokolade den mest populære smaken – knepent foran Krone-is Jordbær. Ser vi kun på småis i løssalg, er det imidlertid Krone-is NonStop som er mest populær. 21 år etter lansering kan vi kanskje slå fast NonStop-varianten også har trådt inn på listen over norske isklassikere?

Spørsmål 2: Hvorfor er Hennig-Olsen Krone-is i Guinness rekordbok?

Verdens største Krone-is ble laget av Hennig-Olsen Is.
Verdens største Krone-is ble laget av Hennig-Olsen Is.

 Svar: Fordi det i 2015 ble laget en Krone-is som var 3,15 meter høy, noe som er verdensrekord! Isen tilsvarte 10.000 vanlige krone-is, og ble laget av 1100 liter iskrem, 75 kilo kjeks, 60 liter sjokolade og 40 liter nyrørt jordbærsyltetøy.

Etter at verdensrekorden var godkjent av representanter fra Guinness rekordbok, ble isen servert i over 10.000 kalde porsjoner til isglade publikummere i Kristiansand.

Spørsmål 3: Hvor mange varianter av Hennig-Olsens Krone-is husker du?

Et utvalg av forskjellig Krone-is som har vært eller fortsatt er å finne i butikken.
Et utvalg av forskjellig Krone-is som har vært eller fortsatt er å finne i butikken.

Svar: Jordbær, Sjokolade og NonStop har vi allerede nevnt. Samme med Krone-is Magisk og Mini Snack, samt Krone-is Vegan og Krone-is Peanøtt som også er i salg i butikkene nå. Men husker du også Krone-is Pistasj, Krone-is Appelsin, Krone-is Oreo, Krone-is Lys & Mørk eller Krone-is Sommer?

Spørsmål 4: Krone-is Jordbær har vært et sted der ingen annen Krone-is har vært. Det er ikke så mange andre som har vært på dette stedet heller. Vet du hvor?

Krone-Is Jordbær på Sydpolen med polfarer Astrid Furholt.
Krone-Is Jordbær på Sydpolen med polfarer Astrid Furholt.

 Svar: Krone-is Jordbær nådde frem til Sydpolen 17. januar 2018, etter en 4,5 måneders lang og strabasiøs reise. 106 år etter at Roald Amundsen ble den første til å nå polpunktet, ble Astrid Furholt historisk da hun som første kvinne nådde frem til Sydpolen i Amundsens fotspor. Favoritten Krone-is Jordbær lå godt beskyttet og forseglet i en spesiallaget sylinder baki pulken alle de 1200 kilometerne fra iskanten på Antarktis og inn til sydpolplatået.

Spørsmål 5: Hvor liten er verdens minste Krone-is? (målt i milliliter)

Nyheten Krone-is Mini Snack selges i multipack med 12 små is i esken.
Nyheten Krone-is Mini Snack selges i multipack med 12 små is i esken.

Svar: Vi har riktignok ikke kontrollsjekket at nyheten Krone-is Mini Snack er den minste i hele verden, men med sine 28 ml er den iallfall minst i Norge. Til sammenligning er vanlig Krone-is på 145 ml. 

Spørsmål 6: Hvor mange Krone-is fra Hennig-Olsen Is tror du vi spiser årlig?

Hvem spiser Krone-is? Alle. Foto: Øyvind Haug/Hennig-Olsen Is
Hvem spiser Krone-is? Alle. Foto: Øyvind Haug/Hennig-Olsen Is

Svar: I 2020 var det magiske tallet 19 066 467 Krone-is. 19 millioner is fordelt på 5,4 millioner nordmenn blir jo litt i løpet av året (for du spiser vel ikke bare Krone-is?) – så kanskje ikke så rart vi ligger helt i verdenstoppen når det gjelder is-spising!