Vårt nye oppskriftshefte er basert på kokkens egen hverdagsmat. Vi tok en prat med Tina Nordström da hun spilte inn de nyeste filmene for KIWI.
- Alle rettene må funke i hverdagen. Oppskriftene jeg gjør for KIWI er ikke noe jeg bare sitter og finner på, men maten jeg faktisk lager og spiser selv, forteller Tina mens stylisten gjør siste finpuss.
Det er grytidlig morgen i studio, snart skal Nordström trylle fram rettene fra KIWIs nye hefte foran kamera. På menyen: Høstens beste.
- Mat er ikke bare å tygge og svelge... det er så mye, mye mer, sier hun.
Ingen fancy restaurantmat
Når Tina lager oppskrifter for KIWI er det overordnede målet at de skal være enkle, rimelige og bestå av så få ingredienser som mulig – uten at det går på bekostning av smaken. I tillegg skal det meste kunne lages av et alminnelig basesortiment.
- Det er i hverdagen jeg finner inspirasjonen til oppskriftene for KIWI, ikke ute på fancy restauranter.
- Hvordan jobber du fram helt nye retter?
- Vel... det er bare å koke, koke, teste og teste. Jeg tar ofte utgangspunkt i en spesifikk råvare fra sesongen og eksperimenterer til det blir perfekt.
Spontane middagsselskap
I høst har Tina fokusert spesielt på «samlende mat», det vil si: Retter man gjerne lager til flere, mat barna kan være med å lage og oppskrifter man lager på 1-2-3 når det plutselig dukker opp en uventet gjest.
Av råvarer har hun lagt særlig vekt på lam, kylling, storfe og fisk.
- Når jeg har middagsselskap hjemme er det som regel noe som skjer spontant. Det er veldig sjeldent jeg inviterer folk på forhånd, plutselig dukker det opp besøk eller så har jeg brått laget litt for mye mat. Når det skjer, ringer jeg rundt til venner... Det er alltid noen som er sultne, ler Tina.
Og legger til:
- Bare denne uken har det plutselig vært to spontanmiddager. Den ene dagen lagde jeg fiskepinner, den andre dagen ble det oksegryte. Hjemme hos oss er det alltid travelt, men måltidene er viktige. Det er så herlig!
Vanskelig å velge
Regissøren gjør tegn til at kokken er ønsket foran kamera, Tina forsvinner inn blant blomster og grønnsaker på dagens kjøkken.
- Rått er GODT, jubler hun og vifter med en brokkoli.
- Hvilke retter fra heftet er dine personlige favoritter?
- Åh, det er vanskelig å velge. Kylling «Orange» har jeg laget mye, sammen med barna lager jeg ofte fiskepinner... Og brokkoli med parmesan spiser jeg hele tiden. Kan jeg svare at alt er best?