Sunne oppskrifter hos KIWI

På jakt etter sunne sommer-oppskrifter?

Også om sommeren kan du velge og vrake i billige, sunne og kjappe retter. Nå skal det bli enda enklere å finne frem til de oppskriftene som er ekstra sunne.

Hvis du ønsker noe som er ekstra sunt har klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør hjulpet deg litt på veien. Hun har gått igjennom alle de nye oppskriftene og satt et «sunnhetsmerke» på de som er aller best for oss.

Prøv sitrongrillet ørret på grillen.
Prøv sitrongrillet ørret på grillen.

De sunneste oppskriftene

Disse sommeroppskriftene betegner ernæringsfysiolog Tine Sundfør som ekstra sunne:

Gulrotsuppe med avokado og ingefær.
Gulrotsuppe med avokado og ingefær.

Grønnsaker og meieriprodukter

- Jeg har sett på den kvalitative sammensetningen av oppskriftene, at de inneholder de næringsstoffene vi trenger, og ikke for mye av det vi ikke trenger, sier Tine.

I de oppskriftene som er merket, er det brukt ekstra mye grønnsaker, meieriprodukter med mye proteiner og lite fett, fullkornsvarianter av for eksempel ris, nudler og couscous og rene produkter av kjøtt, fisk og fugl.

- Mange tror at en kjøttmiddag ikke kvalifiserer til å være ekstra sunn, men så lenge det er brukt rene fileter kan det fint være sunt, forklarer ernæringsfysiologen. 

Mye du kan gjøre selv

Enten du bruker en oppskrift fra KIWI eller du har funnet den et annet sted, er det ifølge ernæringsfysiologen  mye du selv kan gjøre for å lage en enda sunnere vri.

- Selv pleier jeg nesten alltid å tilsette litt ekstra grønnsaker. I mange oppskrifter blir grønnsakene nærmest garnityr og utgjør alt for lite av den mengden hver og en av oss bør få i seg hver dag, sier hun.

 Litt ekstra grønnsaker gir mer farge på tallerkenen, mer smak og mer næringsstoffer.

 - Når det gjelder meieriprodukter velger jeg alltid de magreste. Og personlig syns jeg faktisk at det kan gi en bedre smak til retten enn de feteste variantene, som jeg opplever at enkelte ganger kan kamuflere smakene litt. Her kommer det stadig nye magre og lette varianter på markedet, så det er mye å velge mellom!

Andre råd kan være å bytte ut kjøttdeig med karbonadedeig, som inneholder mer proteiner, mindre mettet fett og færre kalorier, og bruke fullkornsvarianter av ris og pasta, anbefaler hun. 

 

Tinas sommer

Denne sommeren tar Tina oss med til Lofoten  hvor hun lager sunn, kjapp og billig sommermat. Det blir nye smaker og spennende kombinasjoner. 

La dette bli sommeren du prøver noe helt nytt, enten det er en ny vri på grillmaten, spennende tilbehør til en gammel favoritt eller en dessert gjestene dine aldri har smakt før. Råvarene finner du i mer enn 630 KIWI-butikker over hele landet. 

Se alle Tinas høstoppskrifter

Få inspirasjon til kjapp, sunn og billig høstmat!

Se alle oppskrifter