Kalkunjulemiddag med rødkål og honningglasert rosenkål

Lag en kjempegod vri av julemiddagen med kalkunfilet, kalkunpølse og kalkunmedisterkaker.

Ingredienser

Kalkun

  • 1 stk Kalkunfilet, ca 900 gram
  • Flaksalt og pepper
  • 2 ss Smør
  • 1 stk Julepølse av kylling/kalkun
  • 8 stk Kalkunmedisterkaker

Rødkål

  • 0,5 stk Rødkål
  • 0,5 stk Gul løk
  • 1 fedd Hvitløk
  • 50 g Smør
  • 1 stk Syrlig eple
  • 6 stk Nellikspiker
  • 1 ts Malt kanel
  • 1 ss Eplesidereddik
  • 1 ts Brunt sukker
  • 0,5 dl Vann
  • Flaksalt
  • Nykvernet pepper

Honningglasert rosenkål

  • 700 g Rosenkål
  • 0,5 dl Olivenolje
  • 0,5 ts Flaksalt
  • 0,5 ts Nykvernet pepper
  • 4 ss Honning
  • 4 ss Eplesidereddik
  • 0,5 ts Chilipulver (kan sløyfes)
  • 50 g Smør
  • 3 stk Vårløk
  • 0,5 stk Sitron (kun skallet)

Sjysaus

  • 4,5 dl Hønsebuljong
  • 1 ss Hvetemel
  • 3 ss Vann
  • 0,5 ts Balsamicoeddik

Servering

  • 1 pk Lefser
  • Tyttebærsyltetøy

Slik gjør du

  1. Tørk av kalkunfiletene og gni dem inn med salt og pepper. Smelt smøret i en stor panne på middels til høy varme, og stek kalkunen sammen med pølsene og medisterkakene til de har fått en fin stekeskorpe og akkurat er gjennomstekt.
  2. Finsnitt rødkålen og skjær løken og hvitløken i tynne skiver. Smelt smøret i en stor, tykkbunnet kjele og legg det i. Stek på middels varme til løken og kålen har myknet, ca. 10 minutter.
  3. Skrell og skjær eplet i små terninger. Legg dem i sammen med nellikspiker, kanel, eddik og sukker. Stek det i et par minutter, krydre med en klype salt og pepper og hell i vannet. Sett på et lokk og la det putre over lav varme i ca. 1 time. Eventuelt setter du kjelen i ovnen på 180 grader. Rør om etter en halvtime. Smak til med salt og pepper før servering.
  4. Forvarm ovnen til 230 grader. Rens rosenkålen og del dem i to. Legg dem på et stekebrett, hell over olje og en klype salt og pepper og vend dem forsiktig inn.
  5. Fordel kålen utover brettet med snittsiden ned og bak dem i ca. 25 minutter. Smelt honningen i en kjele på middels varme og la den putre i ca. 3 minutter til den bobler og har fått litt farge.
  6. Rør inn eddik, chilipulver og 1⁄2 ts salt. Tilsett smøret skåret i terninger og pisk det inn til det har smeltet og sausen er jevn og blank. Vend rosenkålen inn i sausen, topp med finsnittet vårløk og finrevet sitronskall.
  7. Kok opp hønsebuljongen i stekepannen du har brukt til å steke kalkunen i for å få ekstra smak, og skrap forsiktig i bunnen så alt av smak kommer med. La det putre over middels til høy varme til blandingen har kokt ned til halvparten.
  8. Rør sammen mel og vann i en skål og hell det gradvis i pannen mens du pisker det inn i sausen sammen med balsamicoen. Skru ned varmen til middels og la det putre i et par minutter til sausen har tyknet.