Hjemmelaget rugbrød med grov postei, kapers og rødbetsalat

Saftig rugbrød må man ha til julefrokosten. Det tar litt tid å lage men smaker veldig godt. Også smaker det ekstra godt med postei og rødbetsalat på brødet.

Ingredienser

Dag 1

  • 5 dl grovt rugmel
  • 200 g solsikkefrø
  • 50 g linfrø
  • 4 ts salt
  • 5 dl kokende vann

Dag 2

  • 5 dl vann
  • 50 g gjær
  • 3 ss brunt sukker
  • 1 l grovt rugmel
  • 4 dl hvetemel

Pålegg

  • 200 g grov postei
  • 1,5 dl rødbetsalat
  • 2 ss kapers
  • frisk timian til pynt
  • sort pepper

Slik gjør du

  1. Dag 1: Ha alle ingrediensene unntatt vannet i en bolle. Rør godt sammen. Hell over kokende vann og la det stå over natten.
  2. Dag 2: Løs opp gjær i lunkent vann. Bland inn alle ingrediensene i gårsdagens røre. Bruk gjerne kjøkken-maskin. Fordel røren i 3 former på ca 1,5 liter eller to større former. La brødene heve i ca 1 time og stek dem deretter i ovnen på 180 grader i 45-60 min. Brødet er ferdig når kjernetemperaturen er ca 95 °C. Bruk et steketermometer. La brødene kjølne.
  3. Skjær 4 brødskiver i mindre biter, firkanter eller trekanter. Fordel postei i tykke skiver på brødet og legg rødbetsalat på toppen. Pynt med kapers og frisk timian.