Lutefisk med poteter, bacon, ertepuré og varm sennepssaus med brunost

Lutefisk med poteter, bacon, ertepuré og varm sennepssaus med brunost

Det er ikke uten grunn at lutefisk er en av julens store favoritter.

Ingredienser

Lutefisk med poteter og bacon

  • 3 kg Lutefisk
  • 2,5 ss Salt
  • 1 Poteter til fire personer
  • 150 g Lutefiskbacon
  • Persille til servering

Sennepssaus

  • 2 ss Smør
  • 2 ss Hvetemel
  • 4 dl Melk
  • 4 skiver Brunost
  • 2 ss Dijonsennep
  • Salt og pepper

Grønn ertepuré

  • 500 g Frosne erter
  • 2 dl Kremfløte
  • 0,5 stk Lime, saften
  • 0,5 stk Rød chili

Slik gjør du

  1. Varm stekeovnen til 200 grader. Legg lutefisken med skinnsiden ned i en smurt langpanne. Dryss over salt, 1 ss pr. kg fisk, og la fisken ligge i saltet i 30–40 min. Dekk så langpannen med aluminiumsfolie (saltet skal ikke skylles av). Bak fisken på nederste rille i 30–40 min. Lutefisken avgir så mye væske under bakingen at det ikke er nødvendig å helle på vann. Kok potetene myke. Sprøstek bacon og hold det varmt mens du lager sausen. Server lutefisken med nykokte poteter, sprøstekt bacon, varm, søt saus med brunost og sennep, grønn ertepuré og et dryss hakket frisk persille.
  2. Smelt smør, rør inn hvetemel og spe med varm melk under omrøring. Kok opp og la sausen trekke i 6–8 min. Sjekk at melsmaken er borte. Hvis ikke, lar du den koke litt til. Tilsett brunost og la den smelte under omrøring. Smak til med sennep, salt og pepper.
  3. Kok erter, finhakket chili og kremfløte til en jevn og fin puré. Rør underveis slik at ertene går i oppløsning, eller bruk en stavmikser. Smak til med salt, pepper og lime.