Lutefisk med sprøstekt spekeskinke, tørket aprikos og søtpotetmos

Lutefisk med sprøstekt spekeskinke, tørket aprikos og søtpotetmos

Server lutefisken med litt utradisjonelt tilbehør.

Ingredienser

Lutefisk med spekeskinke og tørket aprikos

  • 2,5 kg Lutefisk
  • 8 skiver Spekeskinke
  • 2-3 ss Salt
  • 10 stk Tørkede aprikoser
  • 1 ss Olivenolje

Søtpotetmos

  • 2 stk Søtpoteter
  • 2 fedd Hvitløk
  • 0,5 pakke Røde linser
  • Salt og pepper

Rødkålsalat

  • 0,5 stk Rødkål
  • 2 stk Appelsiner
  • 1 neve Rosiner
  • 2 ss Olivenolje
  • 0,5 ts Salt
  • 0,5 ts Nykvernet pepper

Appelsinsjy

  • 4 dl Appelsinjuice
  • 0,5 terning Hønsebuljong
  • 2 dl Fløte
  • 0,5 ts Salt
  • 0,5 ts Pepper
  • 1 ts Maizena

Slik gjør du

  1. Forvarm ovnen til 180 grader. Fordel spekeskinken utover et stekebrett med bakepapir og stek den i 5 min. Legg skivene forsiktig på et tørkepapir når de er ferdige. Skru opp varmen til 200 grader. Legg lutefiskskivene med skinnet ned i en smurt langpanne. Dryss på salt, ca. 1 ss pr. kg fisk, og la fisken hvile i 30-40 min. før langpannen dekkes med aluminiumsfolie og settes i ovnen på nederste rille. Bak fisken i 30- 40 min. Grovhakk aprikosene og bland dem med olivenolje. Fordel blandingen over fisken de siste 5 minuttene. Server fisken med sprøstekt spekeskinke, aprikos, søtpotetmos og rødkålsalat.
  2. Skrell søtpotetene og skjær dem i terninger. La dem koke sammen med hvitløken til de er møre. Hell ut kokevannet. Skyll linsene, vend dem sammen med søtpotetene og lag en mos. Smak til med salt og pepper.
  3. Finsnitt rødkålen. Skrell appelsinene, del dem i to og skjær dem i 1⁄2 cm. tykke skiver. Bland rødkålen og appelsinskivene på et stort fat og topp med rosiner, olivenolje, salt og pepper.
  4. Kok opp appelsinjuicen med hønsebuljong og reduser kraften til halvparten. Vend inn fløten og smak til med salt og pepper. Bland inn maizena for å tykne.