Helstekt kalkun med varme tomater og bacon

Middagen til førjulsfesten med venner!

Ingredienser

Kalkun

  • 1 hel kalkun, romtemperert
  • 4 fedd hvitløk
  • 6 ss olivenolje
  • 2 stk sitroner
  • 0,5 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 1 stk fennikel
  • 3 dl hønsebuljong

Varme tomater og bacon

  • 2 bokser cherrytomater
  • 0,5 glass kapers
  • 1 pk lutefiskbacon
  • 1 stilk rosmarin
  • 1 ss olivenolje
  • 1 dl valnøtter

Slik gjør du

  1. Kalkunen skal være romtemperert før steking. Sett ovnen på 180 °C.
  2. Press hvitløk med en hvitløkspresse og bland den med olje. Press over saften fra den ene sitronen og rør sammen. Smak til med salt og pepper.
  3. Plasser kalkunen på en rist i en langpanne med brystet opp. Legg sitronbåter fra den andre sitronen inn i kalkunen sammen med fennikel delt i grove biter. Gni inn kalkunen med hvitløksoljen.
  4. Hell buljongen i bunnen av langpannen. Dekk over kalkunen med aluminiumsfolie. Øs buljong over kalkunen med en halvtimes mellomrom.
  5. Etter 1 time tar du av folien og steker kalkunen gyllen i ca. 2 timer til. Beregn 40 minutter pr. kg kalkun. Kalkunen skal ha en kjernetemperatur ved låret på ca. 67-72 °C.
  6. Ta kalkunen ut og la den hvile i 20 minutter før servering.
  7. Mens kalkunen er i ovnen, kan du lage den varme tomatsalaten. Fordel tomater i en ildfast form og legg kapers og bacon over.
  8. Bland finhakket rosmarin og olivenolje, hell det over tomatsalaten og bland alt godt sammen.
  9. Stek i ovnen i ca. 20 minutter på 200 °C.
  10. Rist hele valnøtter i en tørr stekepanne til de er gylne. Server tomatsalaten rykende varm toppet med valnøtter.