Helstekt kalkun med kremet rosenkål, bacon og bakte rotgrønnsaker

Dette blir en kalkunmiddag gjestene dine sent vil glemme!

Ingredienser

Helstekt kalkun

  • 1 stk Kalkun (ca. 5 kg)
  • 100 g Smør
  • 1 ts Salt
  • 1 ts Nykvernet pepper
  • 5 dl Eplejuice
  • 5 dl Vann
  • 1,5 stk Gul løk
  • 5 stenger Stangselleri

Stuffing

  • 300 g Loff
  • 150 g Bacon i skiver
  • 1 stk Løk
  • 1 neve Tørkede aprikoser
  • 2 stk Pærer
  • 0,5 potte Persille
  • 1 neve Timianstilker
  • 0,5 ts Salt
  • 0,5 ts Nykvernet pepper
  • 2 stk Egg

Bakte rotgrønnsaker

  • 6 stk Pastinakker
  • 4 stk Søtpoteter
  • 2 stk Hele hvitløk
  • 1 stk Appelsin
  • 2 ss Olivenolje
  • 0,5 ts Salt
  • 0,5 ts Nykvernet pepper

Kremet rosenkål

  • 400 g Fersk rosenkål
  • 150 g Bacon i skiver
  • 2 dl Kremfløte
  • 0,5 ts Revet muskatnøtt
  • 0,25 ts Nykvernet pepper

Appelsinsaus

  • Kraft fra den stekte kalkunen
  • 3 ss Appelsinmarmelade
  • 2 dl Kremfløte
  • 0,5 ts Salt
  • 0,25 ts Nykvernet pepper

Salat

  • 2 hoder Hjertesalat
  • 70 g Grana padano, revet
  • 1 dl Olivenolje
  • 3 ss Eddik
  • 1 ss Dijon sennep
  • 0,25 ts Salt
  • 0,25 ts Nykvernet pepper

Slik gjør du

  1. Forvarm ovnen til 180 grader. Smør inn kalkunen med smør, salt og pepper. Fyll den med stuffingen og bind opp beina med kjøkkenhyssing. Hell eplejuice, vann, grovhakket løk og stangselleri i en stor, dyp form og legg i kalkunen. Stek den i ovnen i ca. 3 timer. La den hvile under aluminiumsfolie i 20-30 min. før servering.
  2. Skjær loffen i skiver og kjør dem til grove smuler i en foodprosessor. Stek finhakket løk og baconskiver i en stekepanne til baconet har fått farge. Tilsett brødsmulene og stek i ytterligere 2-3 min. Legg blandingen over i en bolle sammen med hakkede aprikoser, pærer skåret i terninger, finhakket persille og timian, salt, pepper og pisket egg.
  3. Øk ovnsvarmen til 200 grader. Skrubb rotgrønnsakene. Del pastinakkene på langs i fire og søtpotetene i smale båter. Behold skallet på hvitløken og del den i to på tvers av feddene. Del appelsinen i båter med skallet på. Legg alt over i en ildfast form, vend inn olivenolje, salt og pepper og stek i ovnen i ca. 30 min.
  4. Rens rosenkålen, del dem i to og kok dem i 3-5 min. til de er møre. Skjær baconet i terninger og stek det sprøtt. Sett det til side. Kok fløten ned til halvparten og smak til med salt, pepper og muskat. Vend rosenkålen og baconet inn i sausen.
  5. Sil kraften fra kalkunen i langpannen over i en kjele. La den småkoke i 10 min. før du tilsetter appelsinmarmelade og fløte og smaker til med salt og pepper.
  6. Bryt salatbladene fra hverandre og legg dem på et fat. Bland alle de andre ingrediensen til en dressing og hell den over salaten før servering.