Kalkunjulemiddag med rødkål og honningglasert rosenkål

Lag en kjempegod vri av julemiddagen med kalkunfilet, kalkunpølse og kalkunmedisterkaker.

Ingredienser

Kalkun, julepølse og kalkunmedisterkaker

  • 1 stk Kalkunfilet, ca 900 gram
  • Flaksalt og pepper
  • 2 ss Smør
  • 1 stk Julepølse av kylling/kalkun
  • 8 stk Kalkunmedisterkaker

Rødkål

  • 0,5 stk Rødkål
  • 0,5 stk Gul løk
  • 1 fedd Hvitløk
  • 50 g Smør
  • 1 stk Syrlig eple
  • 6 stk Nellikspiker
  • 1 ts Malt kanel
  • 1 ss Eplesidereddik
  • 1 ts Brunt sukker
  • 0,5 dl Vann
  • Flaksalt
  • Nykvernet pepper

Honningglasert rosenkål

  • 700 g Rosenkål
  • 0,5 dl Olivenolje
  • 0,5 ts Flaksalt
  • 0,5 ts Nykvernet pepper
  • 4 ss Honning
  • 4 ss Eplesidereddik
  • 0,5 ts Chilipulver (kan sløyfes)
  • 50 g Smør
  • 3 stk Vårløk
  • 0,5 stk Sitron (kun skallet)

Sjysaus

  • 4,5 dl Hønsebuljong
  • 1 ss Hvetemel
  • 3 ss Vann
  • 0,5 ts Balsamicoeddik

Servering

  • 1 pk Lefser
  • Tyttebærsyltetøy

Slik gjør du

  1. Forvarm ovnen til 180 grader. Tørk av kalkunfiletene og gni dem inn med salt og pepper.
  2. Legg den i en liten ildfast form med et steketermometer stukket i den tykkeste delen og stek kalkunen til kjernetemperaturen er 65 grader.
  3. Pakk den inn i aluminiumsfolie og et par kjøkkenhåndklær og la den hvile mens du tilbereder grønnsakene.
  4. Skjær pølsene i passende biter og varm dem sammen med medisterkakene i smør i en stekepanne over middels høy varme.
  5. Finsnitt rødkålen og skjær løken og hvitløken i tynne skiver. Smelt smøret i en stor, tykkbunnet kjele og legg det i. Stek på middels varme til løken og kålen har myknet, ca. 10 minutter.
  6. Skrell og skjær eplet i små terninger. Legg dem i sammen med nellikspiker, kanel, eddik og sukker. Stek det i et par minutter, krydre med en klype salt og pepper og hell i vannet. Sett på et lokk og la det putre over lav varme i ca. 1 time. Eventuelt setter du kjelen i ovnen på 180 grader. Rør om etter en halvtime. Smak til med salt og pepper før servering.
  7. Forvarm ovnen til 230 grader. Rens rosenkålen og del dem i to. Legg dem på et stekebrett, hell over olje og en klype salt og pepper og vend dem forsiktig inn.
  8. Fordel kålen utover brettet med snittsiden ned og bak dem i ca. 25 minutter. Smelt honningen i en kjele på middels varme og la den putre i ca. 3 minutter til den bobler og har fått litt farge.
  9. Rør inn eddik, chilipulver og 1⁄2 ts salt. Tilsett smøret skåret i terninger og pisk det inn til det har smeltet og sausen er jevn og blank. Vend rosenkålen inn i sausen, topp med finsnittet vårløk og finrevet sitronskall.
  10. Kok opp hønsebuljongen i stekepannen du har brukt til å steke kalkunen i for å få ekstra smak, og skrap forsiktig i bunnen så alt av smak kommer med. La det putre over middels til høy varme til blandingen har kokt ned til halvparten.
  11. Rør sammen mel og vann i en skål og hell det gradvis i pannen mens du pisker det inn i sausen sammen med balsamicoen. Skru ned varmen til middels og la det putre i et par minutter til sausen har tyknet.