Provencekrydret kalkun med rosenkålsalat og kremet pinjekjernedressing

Julemat med smak av Provence.

Ingredienser

Kalkun

  • 1 pk Kalkun lårstek med Provence-krydder, 850 gram
  • 1 ss Olivenolje

Rosenkål- og eplesalat

  • 700 g Rosenkål
  • 0,5 stk Rødløk
  • 2 stk Epler
  • 1 dl Tørkede tranebær
  • 0,5 stk Sitron
  • 50 g Grana Padano
  • 3 ss Ristede pinjekjerner
  • 1 neve Frisk basilikum

Pinjekjernedressing

  • 0,5 dl Rødvinseddik
  • 1 ss Fish Sauce
  • 2 ss Vann
  • 1 dl Ristede Pinjekjerner
  • 1 fedd Hvitløk
  • 0,5 dl Olivenolje

Slik gjør du

  1. Forvarm ovnen til 180 grader.
  2. Legg kalkunen i en liten ildfast form, med et steketermometer stukket i den tykkeste delen. Hell over litt olje og stek den til kjernetemperaturen er 65 grader.
  3. La den hvile i 15 minutter før du skjærer den i tynne skiver til servering.
  4. Skjær bort endene på rosenkålene og snitt dem fint. Skjær rødløken i tynne båter. Skjær eplene i to, fjern kjernehusene og skjær dem i tynne skiver.
  5. Legg alt i en stor bolle sammen med tranebærene og klem over sitronsaften. Rett før servering vender du dressingen inn i salaten.
  6. Topp med osten (skåret i pene flak med en potetskreller), pinjekjerner og basilikumblader.
  7. Bland eddik, fish sauce, sukker og vann i en liten skål.
  8. Hell pinjekjerner, finhakket hvitløk og halve eddikblandingen i en foodprosessor eller stavmikser og kjør det sammen til en fin puré.
  9. Tilsett gradvis oljen mens maskinen kjører, deretter resten av eddikblandingen. Dressingen skal nå være kremet og tykk.
  10. Tilsett mer vann ved behov og smak til med fish sauce dersom du ønsker dressingen saltere.