Helstekt kylling med pisket rosmarinsmør gulrot- og appelsinsalat og småpoteter

Med riktig tilbehør blir kylling et skikkelig festmåltid.

Ingredienser

Helstekt kylling med pisket rosmarinsmør

  • 1 stk Hel kylling
  • 1 potte Rosmarin
  • 4 fedd Hvitløk
  • 250 g Meierismør (romtemperert)
  • 1 ss Sitronsaft
  • En klype flaksalt
  • 2 ss Olivenolje
  • 1 stk Appelsin

Bakte poteter

  • 12 stk Småpoteter
  • Flaksalt

Gulrotsalat

  • 4 stk Gulrøtter
  • 2 stk Lime
  • 1 ts Sukker
  • 1 ts Flaksalt
  • 1 stk Appelsin
  • 1 stk Granateple
  • 1 neve Mandler
  • 1 neve Valnøtter
  • 2 ss Honning

Slik gjør du

  1. Forvarm ovnen til 180 grader. Finhakk rosmarin og ett hvitløksfedd og legg det i en stor bolle sammen med smør, sitronsaft og salt. Pisk det sammen til smøret er luftig og hvitt.
  2. Tørk kyllingen med kjøkkenpapir og legg den med brystet opp. Lag et lite snitt i skinnet ved overgangen lår og bryst og klem ca. 1 ss smør under skinnet på hver side av kyllingen. Resten av smøret serveres romtemperert til maten.
  3. Gni kyllingen inn med olivenoljen og legg den i en ildfast form. Fyll buken med appelsinbåter og 3 knuste hvitløksfedd og strø på salt og pepper.
  4. Stek den i ca. 1.5 time til den har fått en fin og gyllen farge. Kyllingen er ferdig når termometeret viser 68 grader i den tykkeste delen av brystet. La den hvile i en halvtime før den skjæres opp.
  5. Vask potetene og legg dem i en ildfast form. Strø litt salt på toppen av hver potet. Bak i ovnen sammen med kyllingen på slutten av steketiden, de trenger ca. 40 minutter avhengig av størrelse.
  6. Skrell gulrøttene og skjær dem i tynne skiver på langs med en potetskreller. Bland saften av limen, sukker og en god klype salt og hell det over gulrøttene. La dem marinere i 20 minutter.
  7. Skjær skallet av appelsinen og skjær frukten i fileter. Vend dem inn sammen med granateplekjernene i salaten. Grovhakk nøttene og rist dem til de er gylne i en tørr stekepanne på middels varme. Tilsett honningen og en klype flaksalt og topp salaten med blandingen.