Julekrydret sjokolade- og pærekake

Denne sjokoladekaken passer perfekt i jula.

Ingredienser

Julekrydret sjokolade- og pærekake

  • 120 g Hasselnøtter
  • 130 g Smør + ekstra til smøring
  • 130 g Mørk sjokolade
  • 100 g Sukker
  • 4 stk Egg
  • 0,25 ts Flaksalt
  • 0,5 ts Malt kanel
  • 0,5 ts Malt ingefær, kan sløyfes
  • 0,5 ts Malt allehånde, ev. nellik
  • 3 stk Pærer
  • Iskrem eller pisket creme fraiche og eventuelt ekstra hasselnøtter til servering

Slik gjør du

  1. Forvarm ovnen til 180 grader.
  2. Rist hasselnøttene i en langpanne i noen få minutter til hinnen sprekker opp og de er mørke i fargen. Legg dem i et kjøkkenhåndkle, gni av hinnene, avkjøl dem litt og kjør dem til mel i en foodprosessor.
  3. Smør en kakeform med 23 cm i diameter med smør. Smelt smør og sjokolade i små biter over et vannbad. Pisk eggeplommer og sukker til eggedosis.
  4. Rør sammen nøttemel, salt og krydder, og bland det i den smeltede sjokoladeblandingen. Vend dette inn i eggedosisen.
  5. Pisk eggehvitene stive i en separat bolle og vend dem til slutt forsiktig inn i blandingen, gjerne i to, tre omganger. Hell røren over i kakeformen.
  6. Skrell pærene (behold gjerne stilkene på), del dem i to på langs og fjern forsiktig kjernehusene med en skarp kniv eller liten skje. Plasser dem pent i en sirkel med snittsiden ned i kaken, med stilken mot midten.
  7. Bak kaken i 35-45 minutter, til pærene er myke og kaken er gjennomstekt – en testpinne skal komme ren ut om du stikker den i røren. Avkjøl i 15 minutter før servering.