Storfe høyrygg med potetstappe og ovnsbakte cherrytomater

Storfe høyrygg med potetstappe og ovnsbakte cherrytomater

Gryterett er enkel og god mat som smaker minst like godt hvis du lager den dagen før den skal spises.

Ingredienser

Storfe høyrygg med potetstappe og ovnsbakte cherrytomater

  • 1 kg høyrygg av storfe
  • flaksalt
  • nykvernet pepper
  • 3 ss olivenolje
  • 1 stk rødløk
  • 3 stk gulrøtter
  • 4 stk neper
  • 1 neve frisk timian (evt. rosmarin)
  • 2 stk laurbærblader
  • 4 fedd hvitløk
  • 1 pakke hakkede tomater
  • 3 dl rødvin
  • 20 stk cherrytomater
  • 10 stk poteter
  • 1 ss Dijon-sennep
  • 2 ss smør
  • 2 dl lettmelk

Slik gjør du

  1. Forvarm ovnen til 150 grader.
  2. Tørk godt av kjøttet, skjær det i grove, store terninger og krydre det med noen gode klyper salt og pepper. Fjern senene på kjøttet, men la fettet sitte på.
  3. Varm opp 1 ss olje i en stekepanne på høy varme og brun kjøttet raskt. Gjør dette i flere omganger, og tilsett mer olje ved behov. Legg kjøttet over i en stor støpejerngryte eller ildfast form. Hell litt vann i stekepannen og la det koke i et par minutter mens du skraper ut alle rester fra pannen. Hell det i gryten.
  4. Del rødløken, gulrøttene og nepene i grove biter og legg dem i sammen med timianstilkene og laurbærbladene. Fjern skallet på hvitløken, hold knivbladet flatt mot feddene og gi dem et godt slag før du legger dem i gryten.
  5. Hell i hakkede tomater, vin og nok vann til at det akkurat dekker innholdet i gryten. Sett på et lokk og plasser den ovnen, eller la den stå på lav varme på komfyren, og la den putre i ca. 3 timer. Når kjøttet er så mykt at det nesten faller fra hverandre er det ferdig.
  6. Når det er 1 time igjen av koketiden, legger du cherrytomatene på et bakepapirkledd stekebrett, heller over 1 ss olje og en klype salt. La dem bake i ovnen i 1 time.
  7. Når det er 30 minutter igjen av steketiden lager du potetmosen. Skrubb eller skrell potetene, skjær dem i grove biter og damp eller kok dem møre. Hell av kokevannet, legg potetene i gryten, tilsett sennep, smør og halvparten av melken og mos det med en stamper eller en stavmikser til du har en jevn puré. Tilsett resten av melken gradvis til du har den konsistensen du ønsker på potetmosen. Smak til med en klype salt og pepper.
  8. Legg en stor skje med potetmos på hver tallerken sammen med kjøtt og grønnsaker og avslutt med cherrytomater.