Pinnekjøtt med bakt kålrot og poteter, sprø grønnkål- og grønnkålpesto

Grønnkål passer kjempegodt til pinnekjøtt. Prøv denne middagen i dag.

Ingredienser

Pinnekjøtt

  • Pinnekjøtt, ca. 400 g per person
  • Bjørkepinner eller rist

Ovnsbakte grønnsaker

  • 1 stk Kålrot
  • 400 g Småpoteter
  • 1 ss Raps- eller solsikkeolje
  • Salt

Sprø grønnkål og grønnkålpesto

  • 1 pk Grønnkål
  • 2 ss Raps- eller solsikkeolje
  • Salt
  • 3 dl Olivenolje
  • 200 g Spinat
  • 4 ss Ristede pinjekjerner
  • 60 g Grana Padano
  • 0,5 stk Sitron

Slik gjør du

  1. Legg pinnekjøttet i en kjele med lunkent vann dagen før det skal spises, og la det stå i litt kjølig romtemperatur. Nøyaktig hvor lenge pinnekjøttet skal vannes ut varierer mellom de forskjellige merkene, så les på emballasjen for anbefalt utvanningstid. Du må bytte vannet minst én gang i utvanningstiden, men aller helst flere ganger.
  2. Fyll deretter kjelen med vann opp til bjørkepinnene eller risten. Pinnekjøttet skal altså ikke være i nærkontakt med vannet, kun dampen.
  3. Pinnekjøttet skal nå dampes på svak varme under lokk i 2,5 til 3 timer. Pass på at ikke alt vannet dampes bort, for da blir kjøttet tørt og du risikerer å ødelegge kjelen. Fyll derfor på med mer vann når/hvis det er nødvendig. Et godt tips er å koke vannet du skal etterfylle med, slik at overgangen blir sømløs.
  4. Når kjøttet løsner fra beina, er pinnekjøttet klart til å nytes. Kraften som har dannet seg i kjelebunnen, kan du rense gjennom en sil og servere som sjysaus.
  5. Forvarm ovnen til 200 grader.
  6. Skrell kålroten og kutt den i staver på ca. 2 x 4 cm. Vend sammen kålrot og rå poteter i en ildfast form. Vend dem inn i litt olje og et par klyper salt og bak dem i ovnen i ca. 30 minutter.
  7. Vend halvparten av grønnkålen inn med rapsolje og en god klype salt. Stek dem i ovnen på 200 grader til de er sprø.
  8. Legg resten av grønnkålen i en blender med olivenolje, spinat, pinjekjerner, revet Grana Padano og 3-4 ss pinnekjøttkraft fra dampingen.
  9. Kjør det sammen til en pesto og smak til med sitronsaft.