Honningglasert pinnekjøtt med rotgrønnsaker, rødkål og appelsinsalat

Smaker av søtt, friskt og salt gjør denne middagen komplett.

Ingredienser

Pinnekjøtt

  • Pinnekjøtt, 400 gram per person
  • Bjørkepinner eller rist
  • 3 dl Honning
  • 1 dl Sesamfrø

Rotgrønnsaker

  • 2 stk Pastinakker
  • 4 stk Gulrøtter
  • 6 stk Poteter
  • Ca. 3 ss. Olivenolje

Rødkål- og appelsinsalat

  • 0,5 stk Rødkål
  • 3 stk Appelsiner
  • 5 stk Tørkede fiken
  • 1 neve Frisk kruspersille eller koriander
  • 1 stk Sitron
  • 1 ts Honning
  • 0,5 dl Olivenolje
  • Flaksalt
  • Nykvernet pepper
  • 1 liten neve Pistasjnøtter

Slik gjør du

  1. Legg pinnekjøttet i en kjele med lunkent vann dagen før det skal spises, og la det stå i litt kjølig romtemperatur. Nøyaktig hvor lenge pinnekjøttet skal vannes ut varierer mellom de forskjellige merkene, så les på emballasjen for anbefalt utvanningstid. Du må bytte vannet minst én gang i utvanningstiden, men aller helst flere ganger.
  2. Fyll deretter kjelen med vann opp til bjørkepinnene eller risten. Pinnekjøttet skal altså ikke være i nærkontakt med vannet, kun dampen.
  3. Pinnekjøttet skal nå dampes på svak varme under lokk i 2,5 til 3 timer. Pass på at ikke alt vannet dampes bort, for da blir kjøttet tørt og du risikerer å ødelegge kjelen. Fyll derfor på med mer vann når/hvis det er nødvendig. Et godt tips er å koke vannet du skal etterfylle med, slik at overgangen blir sømløs.
  4. Når kjøttet løsner fra beina, er pinnekjøttet klart til å nytes. Kraften som har dannet seg i kjelebunnen, kan du rense gjennom en sil og servere som sjysaus.
  5. Når rotgrønnsakene i oppskriften er ferdige, legger du kjøttet utover et stekebrett.
  6. Rør sammen honning og noen teskjeer kokekraft fra kjøttet til honningen blir tyktflytende. Pensle kjøttet med halvparten av honningblandingen og stek det til det er gyllent og sprøtt, men ikke tørt, ca. 5 minutter.
  7. Pensle på resten av honningen, strø over sesamfrøene og server sammen med rotgrønnsakene og salaten.
  8. Sett ovnen på varmluft 180 grader. Skrell grønnsakene og skjær dem i staver og båter på omtrent lik størrelse.
  9. Fordel dem på to stekebrett, hell over olje og vend dem godt inn. Strø på salt og fordel grønnsakene godt utover.
  10. Bak dem til de har fått en gyllen overflate med noen sprø partier, ca. 40 minutter.
  11. Snitt rødkålen fint.
  12. Skjær av skallet på appelsinene og skjær dem i tynne skiver eller båter. Legg alt i en stor salatbolle. Skjær fikenene i tynne skiver, finhakk persillen og vend det inn.
  13. Riv skallet på halve sitronen og rør det sammen med saften av hele sitronen, honningen og oljen.
  14. Smak til med salt og pepper. Grovhakk nøttene. Vend halvparten inn i salaten sammen med dressingen og topp salaten med resten.