Øldampet pinnekjøtt med potet- og kålrotgrateng

Bruk juleøl når du damper pinnekjøttet, og server kjøttet med potet- og kålrotgrateng.

Ingredienser

Øldampet pinnekjøtt

  • 1,6-2 kg Pinnekjøtt
  • 0,5 l Juleøl
  • 3-4 Stilker rosmarin

Saus

  • 3 dl Sjy fra pinnekjøttet
  • 1 dl Kremfløte
  • 2 ss Potetmel
  • 2 ss Sitronsaft
  • 0,25 ts Salt
  • 0,25 ts Nykvernet pepper

Potet- og kålrotgrateng

  • 2 fedd Hvitløk
  • 400 g Kålrot
  • 400 g Poteter
  • 1 ss Smør
  • 0,5 ts Malt muskatnøtt
  • 0,5 ts Salt
  • 0,25 ts Nykvernet pepper
  • 3 dl Lett matfløte

Slik gjør du

  1. Vann ut pinnekjøttet hvis du ikke har kjøpt ferdigutvannet pinnekjøtt. Se på pakken hvor lenge det skal vannes ut, men som regel tar det et døgn. Skift ut vannet halvveis i utvanningstiden. Legg noen bjørkepinner eller en metallrist i bunnen av kjelen og legg pinnekjøttet lagvis. Fyll på med øl og vann til det når opp til kjøttet. Legg på rosmarinstilkene, sett på lokket og damp kjøttet på svak varme i ca. 3 timer. Pass på at det ikke koker tørt - fyll eventuelt på med mer vann. Når kjøttet løsner fra bena er det ferdig.
  2. Lag sausen ved å blande sjy og kremfløte i en kjele. Jevn med potetmel til det tykner, og smak til med sitronsaft, salt og pepper.
  3. Forvarm ovnen til 200 grader. Finhakk hvitløken. Skrell kålroten, del den i fire, deretter i 3-5 mm tynne skiver. Skrell potetene, del dem i to og deretter i tynne skiver. Smør en ildfast form. Fordel et lag med kålrot, hvitløk og poteter. Strø på muskat, salt og pepper. Hell over halvparten av fløten, legg på det andre laget med grønnsaker og avslutt med resten av fløten. Stek formen i ovnen i ca. 35 min. til den har fått en gyllen skorpe.