Ribbe med julekrydder i dampen

Med tyttebær og honningglaserte poteter med hasselnøtter.

Ingredienser

Ribbe

  • ribbe per person
  • 2 dl vann
  • 10 stk nellikspiker
  • 2 ss grovhakket, frisk ingefær
  • 4 fedd hvitløk, knuste
  • 1 ts kanel
  • 1 ts malt muskat

Honningglaserte poteter og epler

  • 800 g små poteter
  • 1,5 eple
  • 2 ss honning
  • 2 ss olje
  • 2 dl hasselnøtter, grovhakkede
  • Salt og pepper
  • 1 dl tyttebær, tinte

Slik gjør du

  1. To dager før steking: Rut opp svoren med spissen av en skarp kniv. Skjær gjennom svoren litt ned i spekket. Gni inn ribben med salt og pepper. Legg den kjølig, dekket med aluminiumsfolie.
  2. Forvarm ovnen til 250 °C. Kok opp vannet og ha i nellik, grovhakket ingefær, hvitløk, kanel og muskat. Legg ribben med svorsiden opp i langpannen. Hell på vannet, dekk med aluminiumsfolie og sett ribben i varm stekeovn. La den stå og dampe i ca. 45 min.
  3. Ta av folien. Ribben kan nå legges på rist over langpannen. Legg en asjett eller sammenbrettet aluminiumsfolie under det laveste punktet på ribben, slik at svoroverflaten blir jevn. Senk temperaturen til 200 °C og sett langpannen midt i ovnen. Stek videre i ca. 2 timer.
  4. Når det er ca. 40 min igjen av steketiden, tilbereder du poteter og epler.
  5. Legg hele poteter med skall i en ildfast form. Hell over honning, olje og grovhakkede valnøtter. Bland godt sammen så alle potetene blir dekket. Salte og pepre etter smak.
  6. Stek potetene i ovnen under ribben i ca. 30 min. Server ribbe med varme honningpoteter og tyttebær. En skje eller to av ribbesjyen smaker også godt til!