Christers ribbe med hvitløk og rosmarin, bakte persillerøtter og småpoteter

Lag den klassiske julemiddagen med en litt ny vri.

Ingredienser

Ribbe

  • 2 kg Familieribbe eller tynnribbe (ca.3-400 g per person)
  • Salt eller nykvernet pepper
  • 3 fedd Hvitløk
  • 2 stilker Frisk rosmarin

Småpoteter og tomater

  • 600 g Småpoteter
  • Salt til koking
  • 1 pk Romanticatomater
  • 2 ss Olivenolje
  • 1 ts Malt allehånde

Bakte persillerøtter

  • 8 stk Små persillerøtter
  • Salt og nykvernet pepper
  • 1 ss Honning
  • 1 ss Smør
  • Litt olivenolje
  • 1 stk Vårløk

Saus

  • Kraften fra ribben og persillerøttene
  • 2,5 dl Kremfløte
  • 0,5 stk Sitron

Slik gjør du

  1. Gni ribben godt inn med salt og pepper minimum en dag før servering. Sørg for at ribben er rutet ordentlig og forvarm stekeovnen til 180 grader.
  2. Knus hvitløksfeddene og legg dem i en stor ildfast form med rosmarinen. Hell i en liter vann og legg i ribben med svoren ned. Dekk til med aluminiumsfolie og bak ribben i 40 minutter.
  3. Vend ribben, så svoren peker opp og stek den på 90 grader i 6 timer. Fyll gjerne på med litt væske underveis.
  4. Ta ribben ut av ovnen, øk varmen til 230 grader og stek ribben i 10 minutter når temperaturen er oppe. Øk varmen til 275 grader og stek den i 15 minutter til. Svoren skal nå ha poppet opp. La ribben hvile i minimum 45 minutter før servering. All væske som evt ligger igjen i formen skal gå til saus med hvitløken!
  5. Forvarm ovnen til 200 grader. Kok småpotetene i godt saltet vann til de er møre. Legg dem i en ildfast form med olivenolje og allehånde og stek dem i ca. 20 minutter. Før servering legger du i tomatene og steker alt i 15 minutter til.
  6. Legg persillerøttene i en ildfast form med salt, pepper, honning, smør og olivenolje. Bak dem i ovnen på 200 grader og vend dem underveis. Dryss hakket vårløk over før servering. Eventuell stekevæske heller du i en kjele sammen med ribbekraften.
  7. Kok opp kraften sammen med fløten, la den småkoke i noen minutter og smak til med sitronsaft. Det blir som en sprukket og kremet sjysaus