Glasert ribbe med ovnsbakt rosenkål

Denne ribben smaker helt fantastisk.

Ingredienser

Ribbe

  • 2,5 kg Tynnribbe
  • Ca. 1 ss flaksalt
  • 1 ts nykvernet pepper

Marinade

  • 115 g usaltet Meierismør
  • 2,5 dl brunt sukker
  • 1 dl honning
  • 2 ss Dijonsennep
  • 1 stk kanelstang
  • 8 stk nellikspiker
  • 4 fedd hvitløk

Poteter og rosenkål

  • 8 stk poteter
  • 800 g rosenkål
  • 1 ss olivenolje
  • 1 ts flaksalt

Slik gjør du

  1. 2 dager før steking: Rut opp svoren med spissen av en skarp kniv. Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket. Gni inn ribben med salt og pepper. Legg den kjølig og dekk med aluminiumsfolie.
  2. Steking: Forvarm ovnen til 250 grader. Legg ribben med svorsiden opp i langpannen. Hell på litt kokende vann, ca. 2 dl. Dekk med aluminiumsfolie og sett ribben i varm stekeovn. Fyll på med vann underveis ved behov. La den stå og dampe i ca. 45 min. Ta av folien. Ribben kan nå legges på rist over langpannen. Legg en asjett eller sammenbrettet aluminiumsfolie under det laveste punktet på ribben, slik at svoroverflaten blir jevn. Senk temperaturen til 200 grader og sett langpannen midt i ovnen. Stek videre i ca. 2 timer.
  3. Når kjernetemperaturen på ribben måler 75 grader tar du den ut av ovnen. Rør et par spiseskjeer av kraften fra ribben i marinaden og pensle den over svoren. Stek ribben videre i 5 minutter. Fjern ribben fra ovnen og la den hvile i 30 minutter.
  4. Server kjøttet i tynne skiver sammen med poteter og rosenkål. Hell over restene av sjyen.
  5. Ved slutten av steketiden smelter du smøret til marinaden i en kjele over middels varme og lar det småkoke til det har fått en gyllen farge.
  6. Tilsett brunt sukker, honning, sennep, kanel og nellikspiker. Rør om i et par minutter til sukkeret har smeltet, ca. 2 minutter. Skru ned varmen. Gi hvitløksfeddene et hardt slag, fjern skallet og legg dem i. La marinaden putre i et par minutter og sett den til side.
  7. Kok potetene møre i lettsaltet vann.
  8. Rens rosenkålen for stygge blader og del dem i to. Dekk en stekeplate med bakepapir, legg rosenkålen på, hell over oljen (eller bruk sjy) og vend dem godt inn. Strø over 1 ts flaksalt og bak dem i ovnen – sett dem inn sammen med ribben de siste 10 stekeminuttene og la dem steke videre mens kjøttet hviler. Rosenkålen skal stå i ovnen i ca. 40 minutter totalt, til bladene har blitt litt gylne og rosenkålen er myk.