Ribbenstek med epler og pærer, hvitløkspotetmos og hurtigsyltet surkål

Har du laget ribbenstek noen gang? Renskåret ytrefilet av svin med sprø svor er perfekt julemat.

Ingredienser

Ribbenstek

  • 1,3 kg ribbenstek
  • 2 stk epler
  • 2 stk pærer
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts nykvernet pepper
  • 0,5 ts nellik
  • 0,5 ts allehånde
  • 0,5 ts cumin
  • 0,5 ts kanel
  • 0,5 ts tørket ingefær

Hvitløkspotetmos

  • 1 hvitløk
  • 10 stk mandelpoteter
  • 2 dl melk
  • 2 ss smør
  • Flaksalt
  • Grovkvernet pepper

Hurtigsyltet surkål

  • 0,5 stk hodekål
  • 0,5 dl eplesidereddik
  • 2 ss sukker
  • 0,5 ts salt
  • 1 ts karve

Slik gjør du

  1. Formvarm ovnen til 220 grader. Dette er viktig for å få sprø svor.
  2. Plasser steken i stekeposen med svorsiden opp i en langpanne eller ildfast form. Posen åpner seg under steking, så det er viktig at den ligger i ovnen med svorsiden opp gjennom hele steketiden.
  3. Skjær epler og pærer i båter, legg dem i en bolle med krydderblandingen.
  4. Stek ribbensteken i 60 minutter på 220 grader. Fjern toppfilmen helt, legg eple og pærebåtene i stekeposen og stek videre i ca. 30-50 minutter til svoren er sprø.
  5. La ribbensteken hvile i 10-15 minutter før du skjærer den opp. Bruk sjyen i posen som saus.
  6. Bak hvitløken hel i ovnen sammen med ribbensteken, ca. 40 minutter. Skrell potetene og kok dem møre. Mos dem med en gaffel i kjelen. Skjær av topplokket på hvitløken, klem feddene ut i kjelen, tilsett melk og smør og varm opp mosen. Smak den til med salt og pepper.
  7. Finsnitt kålen. Visp sammen eddik, sukker, salt og karve til alt sukkeret er løst opp og hell blandingen over kålen. Vend det godt sammen og la det stå i minimum en time i kjøleskapet før bruk.