Julestek med eplemos, kokte poteter og brunostsaus

Steken med tilbehør som alle liker. Server på søndagene før jul!

Ingredienser

Julestek

  • 2 kg skinkestek
  • 1 Gulrøtter
  • 1 gul løk
  • 1 vann
  • 1 Salt
  • 1 Pepper
  • 4 psj Poteter

Eplemos

  • 6 stk epler
  • 1 stk rødløk
  • 1 dl vann
  • 2 ss Sukker

Brunostsaus

  • 1 dl kjøttkraft fra steken
  • 1 ss soysaus
  • 2 dl Creme Fraiche
  • 70 g Brunost
  • Salt
  • Pepper
  • Timian eller rosmarin til servering

Slik gjør du

  1. Forvarm ovnen til 125 °C. Del gulrøtter og løk i grove biter og legg dem i en ildfast form. Gni skinkesteken inn med salt og pepper og legg den pent oppå grønnsakene. Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av steken. Hell 5 dl kokende vann i formen og sett den inn i ovnen. Steken er ferdig når steketermometeret viser 76 °C, dette tar 1,5– 2 timer avhengig av stekens størrelse.
  2. Kok poteter
  3. Skjær epler i små biter med skallet på. Unngå kjernehuset. Skjær rødløk i båter. Kok løk og eple myke sammen med vann og sukker.
  4. Ta steken ut av ovnen og la den hvile i ca. 15. min. I mellomtiden lager du sausen. Ta 1 dl av kjøttsaften fra steken i pannen og hell den i en kasserolle. Bland inn soyasaus og crème fraîche. La det koke opp og skru ned varmen. Tilsett ost i skiver og la den smelte inn. Smak til med salt og pepper. Pynt med rosmarin eller timian.