Julestek med eplemos, kokte poteter og brunostsaus
Steken med tilbehør som alle liker. Server på søndagene før jul!
Slik gjør du
-
Forvarm ovnen til 125 °C. Del gulrøtter og løk i grove biter og legg dem i en ildfast form. Gni skinkesteken inn med salt og pepper og legg den pent oppå grønnsakene. Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av steken. Hell 5 dl kokende vann i formen og sett den inn i ovnen. Steken er ferdig når steketermometeret viser 76 °C, dette tar 1,5– 2 timer avhengig av stekens størrelse.
-
Kok poteter
-
Skjær epler i små biter med skallet på. Unngå kjernehuset. Skjær rødløk i båter. Kok løk og eple myke sammen med vann og sukker.
-
Ta steken ut av ovnen og la den hvile i ca. 15. min. I mellomtiden lager du sausen. Ta 1 dl av kjøttsaften fra steken i pannen og hell den i en kasserolle. Bland inn soyasaus og crème fraîche. La det koke opp og skru ned varmen. Tilsett ost i skiver og la den smelte inn. Smak til med salt og pepper. Pynt med rosmarin eller timian.