Sellerirotsuppe

Sellerirotsuppe passer perfekt på litt kalde høstdager.

Ingredienser

Sellerirotsuppe

  • 1 liten Purre
  • 1 liten Sellerirot, ca. 500 g
  • 3 stk Epler
  • 2 ss Flytende margarin
  • 1 liten neve Frisk timian
  • 2 terninger Hønse- eller grønnsaksbuljong
  • 1 l Vann
  • 1 pk Store, hvite bønner
  • Salt og pepper
  • Godt brød til servering

Hvitløks- og chiliolje (kan sløyfes)

  • 2 stk Røde chilier
  • 3 fedd Hvitløk
  • 1 stk Sitron
  • 1 neve Valnøtter
  • 0,7 dl Olivenolje
  • Flaksalt

Slik gjør du

  1. Snitt purren i fine skiver, skyll dem godt og la dem renne av seg.
  2. Varm margarin over middels varme i en stor kjele, tilsett purren og la den steke til den er helt myk, men uten ekstra farge.
  3. Skrell selleriroten og skjær den i grove terninger.
  4. Fjern kjernehusene og skjær eplene i grove biter. Ha dem i kjelen sammen med timianblader, bønner og buljong rørt ut i kokende vann.
  5. Gi suppen et oppkok og la den småputre til selleriroten er helt mør. Kjør den jevn i en blender eller med en stavmikser.
  6. Smak til med salt og pepper, og server toppet med hvitløk- og chiliolje, gjerne med godt brød til.
  7. Skjær chili og hvitløk i tynne skiver.
  8. Skjær tynne strimler av sitronskall med en potetskreller.
  9. Grovhakk valnøttene.
  10. Varm oljen over middels varme i en kjele. Tilsett chili, hvitløk, sitron og valnøtter, rør om underveis og la det steke i 4-5 minutter til hvitløken så vidt har blitt gyllen.
  11. Smak til med salt og avkjøl i en skål.